Hírek

2013.06.24. 18:18

Megszívták a dohányosok

A hagyományos boltok már kiürültek, az újak még nem nyitottak ki, így a bagósok olyan cigit vesznek, amihez hozzájutnak.

Tremmer Tamás

A dohánytermékek kiskereskedelme Magyarországon július 1-től kizárólag a Magyar Állam hatáskörébe utalt tevékenység. Közeleg a fordulónap, ezért a "hagyományos" boltokban egyre kevesebb a cigaretta. Ezek már nem rendelnek, a készleteiket szeretnék kifuttatni. A nemzeti trafikok zöme pedig még nem nyitott meg, így aki nem spájzolt be, pár napig a leszokás útjára kénytelen lépni. Az átállás zökkenőmentesebb is lehetett volna, hiszen a törvény a koncessziós pályázat nyerteseinek lehetővé tette a korábbi nyitást, de erre nem nagyon lehetett felkészülni. Valószínűnek tűnik, hogy a nemzeti trafikok július 1-én megnyílnak, hacsak a nyertesek nem akarják kifizetni a napi tízezer forintos kötbért, mondta lapunknak egy névtelenséget kérő pályázó.

A tervek szerint az átállás zökkenőmentes lett volna, úgy volt ugyanis, hogy erre az időpontra már elkészülnek az e-pénztárgépek, amelyeket bekötnek az adóhatóság központi szerveréhez. Nos, ilyen pénztárgép ma még nincs kereskedelmi forgalomban, ezért a csúszás és sok dohányosnak a bosszankodás.

A törvényalkotó által elvárt pénztárgép helyett jelenleg csak olyat kapni, amely egy modem segítségével később alkalmas lesz az adóhatóság központi szerverére csatlakozni. A gépek azonban nem lesznek olcsók. A legegyszerűbb ára nettó 380 ezer forint, amihez majd meg kell venni a 80 ezer forintos modemet.

A július 1-én nyíló trafikok egyelőre üresen állnak. Lapunk úgy tudja, a hét közepétől indulnak a dohánygyárak járművei. Ha hétvégén is dolgoznak, akkor sem tűnik életszerűnek, hogy a hétfői nyitáskor mindenhol teljes lesz a választék, ezért az járt jól, aki betankolt cigarettából. Ha valaki abban az illúzióban ringatná magát, hogy később már nem lesznek ellátási gondok, csalódni fog. A törvény szerint Balatonalmádiban öt-, Balatonfüreden pedig hét egység nyílhat, ezzel szemben ma a két településnek csak a strandjain több helyen lehet hozzájutni cigarettához! A boltok számát a települési lélekszámokhoz igazították, de azzal nem számoltak, hogy az idegenforgalmi szezonban több tízezer ember fordul meg a Balaton partján! Ezeken a helyeken ezért ellátási zavarok lesznek.

De a területi elosztásról sem rendelkeztek, ezért lesz rá példa, hogy forgalmasabb helyeken 2-3 bolt nyílik, akár egymás mellett is, máshol meg településrészek maradnak trafikok nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!