Hírek

2013.07.18. 17:01

Félidőben az aratás

Az utóbbi hetekben ideális az időjárás az aratáshoz, ezért gyorsan haladnak, túl vannak a felén. Az aratás, a gabona mennyiége mindig érdekes, jellemzően aggódni szoktak az emberek, hogy elegendő lesz-e a termés.

Varga Ibolya

Idén ettől nem félnek, már a búza fele is a magtárakban van, súlyos gondok nem lehetnek. A mezőgazdászoknak éppen az okozott fejfájást, hogy az aratást megelőző termésbecslések túl jó hozamokról szóltak, amit nem mindenben igazoltak a tények. Annyi hatásuk azonban volt, hogy egy időben drasztikusan csökkent a gabonák ára.

Megint az fizetett rá a dologra, aki nem tudja tárolni a termését, most is kénytelen lábon eladni a gabonáját. Ahhoz, hogy milyenek lesznek a végső árak, más országok is beleszólnak, ha nagy a kereslet drágul, ha sok a termés, akkor a tőzsdéken is olcsóbb lesz. Az biztos, hogy egyelőre a célul kitűzött növekvő állatállomány miatt nem kell több gabona a gazdáknak. Az eddig elvégzett vizsgálatok szerint a termés mennyisége és minősége egyaránt jónak mondható.

Az aratásnak kedvező időjárás miatt folyamatosan dolgoznak, a búza felét már betakarították. Az őszi árpa betakarítása már gyakorlatilag befejeződött - tudtuk meg Sipőcz Istvántól, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége tagjától, aki elsősorban Balatonkenese környékén gazdálkodik.

 

Kovács László tapasztalt kombájnos, közepesnek tartja az idei termést, látott már jobbat is (Fotó: Penovác Károly)



Ennek a gabonának a fehérjetartalma 10 százalék alatti, az eddig megvizsgált tételek sörárpa minőségűek. Ez azért fontos, mert a jobb minőségért többet fizetnek. A búza aratása jól halad, Balatonfőkajár környékén már be is fejezték ezt a munkát és ott előfordultak 6,5 tonnás hektáronkénti hozamok, de másutt az öttonnás hektáronkénti terméssel is nagyon elégedettek.

Aratás előtt, mivel nagyon jó terméseket jeleztek, elkezdett zuhanni a búza ára, de szerencsére az utóbbi napokban stagnált, majd újra emelkedni kezdett, most a kenyérgabonáért negyvenötezer forint körüli összeget adnak tonnánként. A tavaszi árpát szintén elkezdték aratni, ebből 3,5-4 tonnás hektáronkénti hozamokat várnak.

 



A repce betakarítása gyakorlatilag befejeződött, ebből szinte mindenütt hektáronként két tonnánál jobb a termés. Boros Gábor, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgaztósága első számú vezetője az első idei aratási koordinációs értekezleten azt mondta el, hogy a felsoroltakon kívül a takarmányborsót is betakarították, 1,8-2,2 tonnás hektáronkénti átlaghozamokkal.

A szalma nagyobb részét bálázzák és a tábláról el is adják. A tarlóhántás mindenütt szinte azonnal követi a betakarítást. Ezt a munkát most a talaj megfelelő állapota miatt jó minőségben és átlagos energiafelhasználással lehet elvégezni. Az földügyi igazgatótól azt is megtudhattuk, hogy megyénkben idén 60916 hektárt foglalnak el a gabonafélék, valamint a repce és a magborsó.

Repcéből a megszokottnál kevesebbet vetettek, ennek részben növényegészségügyi okai vannak, most 8500 hektárt foglal el. Az előzetes becslések alapján két tonnánál nagyobb termést vártak és nem is csalatkoztak. Az őszi árpa kerekítve hétezer hektárt foglalt el, a tavaszi kicsivel több mint ötezret, rozsból 1100 hektárnyit gondoznak, tritikáléból jó négyezret.

 



A vetésterület felét, idén 31 ezer hektárt az őszi búza foglalja el. A szakemberek szereint a termés jó, de nem kiugró lesz és biztosan termett annyi kenyérgabona, mint amennyire itthon szükségünk van. Hosszabb ideig érvényes vizsga Máhl József, a közútkezelő szakértője a járművek vizsgáztatásával kapcsolatos változásokról szólt.

A mezőgazdasági vontatókra és pótkocsikra is öt év a műszaki alkalmassági érvényesség ideje. Csak egyetlen eltérő típus van, ezek az óránként 40 kilométeres sebességre alkalmas lassú járművek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!