Hírek

2013.07.25. 16:24

Felrobbant az aknavető - Két helyen emlékeztek az 1994-es tragédia áldozataira

Várpalota - Az 1994-ben az aknavető balesetben elhunyt Kránitz Antal posztumusz őrnagyra és társaira emlékeztek katonák és civilek csütörtökön a Kossuth-laktanyában és a csörlőházi lőtéren a tragédia 19. évfordulóján.

Szabó Péter Dániel

Az MH Bakony Harckiképző Központ és a Gábor Áron Nyugállományúak Klubja által szervezett hagyományos megemlékezés reggel ezúttal is a Kossuth-laktanyában indult. A posztumusz őrnagy tiszteletére emelt, a végzetes balesetet okozó aknavetőt is magában foglaló emlékmű előtt Vokla János alezredes, az alakulat megbízott parancsnoka idézte fel Krántiz Antal életútját, s a tragikus júliusi napot. Elmondta, a katonák szokásos éves lövészetüket hajtották végre a csörlőházi lőtéren, amikor egy 120 milliméteres aknavetővel történt éleslövészet során bekövetkezett a tragédia. Az egyik aknavető csöve úgynevezett rátöltés következtében felrobbant, s négy ember, köztük a várpalotai Kránitz Antal életét is kioltotta.

Vokla János alezredes, a várpalotai alakulat megbízott parancsnoka (középen) is megkoszorúzta az emlékművet a Kossuth-laktanyában (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A megjelent katonai és civil szervezetek képviselői a laktanyában és a baleset helyszínén, a csörlőházi lőtéren emelt posztamensnél is lerótták tiszteletüket. Utóbbi helyszínen a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének (BEOSZ) elnöke, Kelemen József nyugállományú altábornagy mondott beszédet, amelyben méltatta a hazájukat szolgáló katonákat.

Ezt követően a Tésre vezető út mellett, a vitéz Csörgey Károly emlékoszlopánál zárult a megemlékezések sora, az 1928-ban elhunyt tábornok tiszteletére emelt obeliszknél több katonai és civil szervezet, valamint a várpalotai önkormányzat is elhelyezte koszorúját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!