Hírek

2013.07.23. 16:27

Hogyan védekezzünk a kánikula veszélyei ellen?

Tartós kánikula jön. Előzetes figyelmeztető jelzésében szerdától második fokozatú hőségriasztást rendelt el az ÁNTSZ.

Osváth Sarolta

Ilyenkor számolni kell a veszélyekkel és ajánlott védekezni a megelőzése érdekében. A leggyakoribb veszély a napszúrás, a szalmonella fertőzés és a kiszáradás – tudtuk meg dr. Czakler Éva mentőorvostól, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány alelnökétől.

– Mindenekelőtt a napi folyadékbevitelre kell jobban odafigyelni – hangsúlyozta. Egy felnőttnek minimum napi két liter folyadékot ajánlott elfogyasztani, ami természetesen nem alkohol és nem cukrozott üdítőital. Kánikulában ez a szükségletünk napi három-négy literre is felmehet, mivel a fokozott izzadással fontos ásványi anyagok is távoznak a szervezetünkből. A melegben sokan panaszkodnak fejfájásra, ami a folyadékhiányra vezethető vissza. A szükségesnél kevesebb folyadék kiszáradást is okozhat, ami életveszélyes lehet – figyelmeztetett a szakember.

Napozók az alsóörsi strandon. Ne ugorjunk felhevült testtel vízbe, tanácsolja a mentőorvos (Fotó: Zwicker Tamás)

Ugyancsak pótolni kell a folyadékveszteséget napszúrás esetén – ami szintén fejfájással, hidegrázással és hányással járhat. A tapasztalt mentőorvos szerint ilyen melegben a tojás és a hús gyakran okoz szalmonella-fertőzést, fokozott gondossággal hűtsük, illetve csak frissen használjuk fel őket. De ha mégis bekövetkezett a fertőzés, szintén fontos a folyadékpótlás, és sürgősen orvoshoz kell fordulni. Tipikus nyári veszély a hőségből légkondicionált helyiségbe „menekülni”, ahol nagy esélyünk van a megfázásra. Felhívta a figyelmet arra is, ne ugorjunk felhevült testtel hideg vízbe: reflexes légzésmegállást okozhat!

Mit tegyünk, ha valaki elájul mellettünk? Vigyük árnyékba, ha eszméletlen, akkor fordítsuk stabil oldalfekvésbe, ha eszméleténél van – de csak akkor! – itassuk meg, közben hívjunk orvost.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!