Hírek

2013.07.15. 15:43

Kutató diákok tábora nyílt meg

Balatonalmádi - Sólyom László volt köztársasági elnök, akadémikus előadásával nyílt meg hétfőn délután a Kutató Diákok Országos Szövetsége által Káptalanfüreden tizenhetedik alkalommal megrendezett nyári tábor.

Halmos György

Az egy hetes táborban országos versenyek, így a TUDOK Döntő, a KutDiák Esszépályázat és Poszterverseny, az Ifjúsági Innovációs Verseny, valamint a Junior Fressh verseny díjazottjai vesznek részt. A diákok számos kiemelkedő tudóssal, közéleti személyiséggel találkozhatnak, kapcsolatépítésüket a Matehetsz közösségi és kulturális programokkal igyekszik segíteni.

Sólyom László előadását hallgathatták meg a fiatalok (Fotók: Stieger Ádám)

Korcsmáros Tamás táborvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy a diáktáborban idén hatvankét olyan tehetséges középiskolás vesz részt, akik az elmúlt tanévben valamilyen tudományos versenyen díjat nyertek. A diákok többsége önálló kutatásokat végez egyetemeken, vagy kutatóintézetekben, tulajdonképpen ez egy egyhetes jutalomtábor számukra – fogalmazott a táborvezető.

Sólyom László volt köztársasági elnök több mint kétórás, kötetlen és oldott hangulatú beszélgetést folytatott a fiatalokkal. Az államfő beszélt fiatalkoráról, az elmúlt évtizedekről, az Alkotmánybíróság elnöki és köztársasági elnöki éveiről, tapasztalatairól. A diákokat alapvetően az érdekelte, mit csinált volna másképp a múltban, de kíváncsiak voltak arra is, hogy a döntési helyzetek nehézségeivel hogyan birkózott meg.

 

 

A rendezvényen Sólyom László mellett részt vesz Csermely Péter biokémikus-hálózatkutató akadémikus, a KutDiák Mozgalom alapítója és Fábri György, tudománykommunikációs szakember, az ELTE rektor-helyettese, illetve dr. Zacher Gábor, toxikológus is. A diákok részt vehetnek olyan kötetlen, magyar és angol nyelvű beszélgetésen is, amelyet hazánkban dolgozó, külföldi, fiatal kutatók tartanak, és találkozhatnak Závada Pál Kossuth-díjas íróval.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!