Hírek

2013.07.24. 17:34

Megkezdődött a dinnyeszezon

Veszprém megye – Az utak mentén végre megjelentek a hazai dinnyék, igaz kicsit drágábbak, de nagyon zamatosak.

Varga Ibolya

Az utóbbi években rendkívüli indulatokat váltott ki a dinnye, arra is volt példa, hogy nemzetközi áruházlánc parkolójában szórták le az autóikról a termelők. Azt kifogásolták akkor, hogy a spanyol és a görög dinnye miatt nagyon alacsony áron veszik át tőlük. Tavaly már tárgyaltak a termelők és a kereskedők az ajánlott árról és úgy tudjuk, hogy idén is megállapodtak.

A görögdinnye egyre több kedvező tulajdonságáról hallunk mostanában. Azt már tudtuk, hogy zömmel vizet tartalmaz, állítólag a mézédes változata sem emeli meg túlzottan a vércukorszintünket. Roppant finom és azt mondják, még fogyaszt is. Persze nem akkor, ha a régi szokás szerint friss kenyérrel kanalazzuk ki egyenesen a héjából. A dinnye az egyik legolcsóbb gyümölcs, hiszen ilyenkor már csak legfeljebb a tópartokon kapjuk meg kilónként kétszáz forint körüli áron.

A veszprémi Varga Klári dinnyét vásárol Kovács Istvántól, aki már tíz éve árul a megyeszékhelyen (Fotó: Penovác Károly)

A görög és a spanyol dinnye a nemzetközi áruházláncoknál már száz forintért is megkapható, míg például Veszprémben a Tolna megyei Kajdacsról visszajáró őstermelő százharmincat kér érte. A magyar dinnye közismerten finom, ennek valószínűleg a talaj és az éghajlat egyaránt okozója. A régi termelőknek ma is megvannak a piacaik, de mégis folyamatosan csökken a dinnye által elfoglalt termőterület. A legtöbbször nem is kedvez igazán az időjárás ennek a gyümölcsnek. Ez történt most is, amikor későn tavaszodott, a nyár eleje is hideg volt, a jó termőterületeket ráadásul vihar és jég is verte, ezért az össztermés sok helyen kevesebb lesz, mint amennyire számítottak.

A fogyasztók azonban nem akarnak lemondani a legjobb minőségről és különböző praktikákkal próbálnak belelesni a dinnyébe. Régebben engedélyezett volt a lékelés, ma ezt közegészségügyi okokból ellenzik. Maradnak az egyéb praktikák, a pofozás, amit ugyancsak sokan elleneznek, a kopogtatás, állítólag, ha kong, akkor jó, a kocsány vizsgálata, melyből látszik milyen régen szedték le. A legjobb őstermelőnél venni, aki visszaveszi a dinnyét, ha nem jó a minősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!