Hírek

2013.08.20. 18:00

Augusztus 20. - Megnyílt Somogyi Győző kiállítása

Koszorúzással, szentmisével kezdődött a veszprémi Szent István-napi ünnepi programsorozat. A Laczkó Dezső Múzeumban Somogyi győző kiállítása nyílt.

Balla Emőke

Nem is lehetne méltóbban megemlékezni a nemzeti ünnepről, mint Somogyi Győző kiállításával. Ő a nemzet kiváló művésze, aki mindig magyarságban, nemzetben gondolkodott, mondta Brányi Mária köszöntőjében. Veszprém alpolgármestere rámutatott, ma is olyan összefogásra van szükség, mint Szent István idejében. Ő egységbe szólította, összefogta a magyarokat, az összefogás fennmaradásunk záloga.

Dr. Limbacher Gábor múzeumigazgató azt mondta: a Magyarság - népi és nemzeti ábrázolások Somogyi Győző művészetében című kiállításnak nem célja az egész életművet bemutatni, csak felvillantani a racionális oldalát bemutató, illetve a lélekből táplálkozó, forrást merítő művész alkotásaiból néhányat. Salföld polgármestere, Fábián Gusztáv egy idézettel jellemezte a Kossuth- és Munkácsy-díjas festő-és grafikusművészt: "Ő az az ember, aki állandóan keresi a paradicsomot."


Vannak művészek, akiknek tartása, kutatószelleme, kivételes képessége egy nemzet érdekét szolgálja. Karizmájuk van, mondta a kiállítást megnyitó Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Somogyi Győző színes képei nem naturális képek, nekünk az álmainkban jelennek meg, a reveláció erejével hatnak. A művészet nem engedheti meg magának a destrukciót, Magyarország szellemi értékeit kell bemutatni. Szólt arról, hogy Somogyi Győzőnek életmű kiállítása lesz Budapesten, a Vigadóban.

Az intézmény a múzeumkertben ünnepi forgataggal, huszárfelvonulással, népművészeti játszóházzal várta az érdeklődőket. A gasztronómiai kínálat mellett a kővágóörsi Magyarhang  Zenekar zenélt, csakúgy, mint a kiállításon.

Porga Gyula polgármester hat órakor mondta el ünnepi köszöntőjét a várszínpadon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!