Hírek

2013.08.28. 17:21

Közel negyedmilliárd a Balatonra

Kisebb vita és több módosító javaslat után végül egyhangúlag támogatta az eredeti javaslatot a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) tagsága egy 220 millió forintos támogatási csomag felhasználási céljairól.

Győrffy Árpád

A dr. Bóka István elnök vezetésével zajlott szerdai ülésen egy a kormány által két hete megítélt támogatás felosztásáról volt szó. A döntést és egyben a programok lebonyolítását rendkívül sürgőssé tette, hogy az utófinanszírozás keretében biztosítható pénzt december 10-ig fel kell használni. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a támogatott fejlesztéseket november 15-ig meg kell valósítani, a támogatást december 10-ig ki kell fizetni, ugyancsak december 10-ig be kell nyújtani az illetékes minisztérium részére a forrás felhasználásának pénzügyi és szakmai beszámolóját.

A sürgető határidők hatással voltak arra is, mire lehet felhasználni a pénzt. A BFT tagjai vita nélkül tudomásul vették, hogy a keretből 50 millió forintot közbiztonsági és vízbiztonsági feladatokra és fejlesztésekre fordítanak.

Az ötven millióból kisebb-nagyobb összeg jut a rendőröknek, katasztrófavédelemnek, vízimentőknek, a meteorológiai szolgálatnak, a polgárőröknek, a Magyar Vöröskeresztnek, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesületnek. Túlórákat, üzemanyagot, infokommunikációs és mentőeszközöket, tolmácsolást, szoftvereket és búvárruhákat finanszíroznak belőle több más mellett.

A felosztott keretből egyedi döntéssel 30 millió forintot biztosítanak a badacsonytördemici önkormányzatnak a strand kialakításához szükséges mederkotrásra és homokozásra (Fotó: Penovác Károly)

 


Vita nélkül tudomásul vették, hogy a pénzből egyedi döntéssel 30 millió forintot biztosítanak a badacsonytördemici önkormányzatnak strand kialakításához szükséges mederkotrás és homokozás támogatására. Vita a többi pénz felhasználásáról alakult ki. Hídvégi József fonyódi polgármester és Manninger Jenő, a Zala megyei közgyűlés elnöke úgy vélte, hogy az őszi nagyrendezvényekre szánt 40 millió forinttal inkább meg kellene növelni a vízparti és egyéb közösségi területek fejlesztésére tervezett 122 milliós keretet, és azt elsősorban a partvédőművek javítására kellene fordítani.

Bóka István érvei alapján végül elfogadták, hogy szükség van a programok támogatására is, és így biztosabban fel tudják használni az összes pénzt, mintha bizonytalan határidővel lebonyolítható építési ügyekre szánnák mindet. A támogatások elnyeréséhez szükséges pályázatok várhatóan a jövő héten jelennek meg. A most felosztott keretből egyedi döntéssel 30 millió forintot biztosítanak a badacsonytördemici önkormányzatnak strand kialakításához szükséges mederkotrás és homokozás támogatására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!