Hírek

2013.08.01. 13:43

Leállt a bauxit feldolgozás

A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. július végén befejezte a bauxit feldolgozást, amivel egy hét évtizeden keresztül végzett technológia szűnt meg Ajkán.

Tremmer Tamás

Azzal, hogy Ajkán a minap befejeződött a bauxit feldolgozása, ipartörténeti jelentőségű lépésre került sor, hiszen ezzel az ország utolsó helyén is megszűnt a bauxit feldolgozása timfölddé. A lépés ugyanakkor nem volt váratlan, a Mal által kidolgozott, és a bankkonzorcium által 2012. tavaszán jóváhagyott struktúraváltási programban az erre vonatkozó elképzelés már szerepelt.

Ajkán a csúcsidőszakban évi 1,5 millió tonna bauxitot dolgoztak fel hidráttá, illetve timfölddé. Az utóbbi két évtizedben a hidrát és timföld termelés a legjobb években is mindössze a 300 ezer tonnát közelítette. A 2009-es válságot követően kimagaslóan jó évnek számított, ha elérték a 200 ezer tonnás kibocsátást. A bauxit feldolgozás leállításának irányába mutatott az is, hogy a Mal idén februárban bezárta az utolsó működő bauxitbányáját Halimbán.

Szegőné Kemerle Judit felszámolóbiztos a Naplónak elmondta, a végleges technológiai lépésre akkor került sor, amikor birtokában voltak annak a szerződésnek, aminek köszönhetően az ajkai gyár timföld és hidrát alapanyag igénye középtávon biztosítottá vált.

Hozzátette, a felszámolási eljárás célja, hogy annak végén egy vonzó, gazdaságosan működő, más számára is értékes vállalatot alakítsanak ki. Ma úgy látszik, az ajkai gyár a jövőben havi 9-10 ezer tonna piacképes késztermék kibocsátására lehet képes. Természetesen a gazdaságos, nyereséges működés eléréséhez még további munkára van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!