Hírek

2013.08.09. 18:00

Nagyon jól alakul a strandszezon

A júniusi ijedtség után július végén már fellélegeztek a strandot üzemeltető balatoni települések vezetői, mert a tartós kánikula vendégcsábító hatása bőven pótolta a korábbi kisebb forgalmat.

Győrffy Árpád

Alsóörsön augusztus 8-án a tavalyi árakon számolva a stranddal elérték a 60 millió forintos bevételt, ami a tavalyi hasonló időszak eredményénél nyolc százalékkal magasabb. Ebben nincs benne az idei jegyáremelés hatása, tehát tényleges ekkora a létszám növekedése - tudtuk meg Hebling Zsolt polgármestertől.

Szigligeten júliusban 20 százalékkal többen strandoltak, mint az előző év hasonló időszakában. Balassa Balázs polgármester is úgy véli, hogy ebben a legnagyobb szerepe a jó időnek volt, de talán benne van a vendégek elégedettsége is a strand színvonalát javító fejlesztések miatt. Több más mellett ezer négyzetméter gyepszőnyeget terítettek a gyermekpancsoló mellé és az új füves terület egyes részei fölé napvitorlákat helyeztek el. Javulást mutatnak a vár bevételei és látogatószáma is a tavalyi évhez viszonyítva.

 

A füredi Esterházy strand bejárata. Még a tavalyi kiváló évnél is több a vendég a strandokon (Fotó: Penovác Károly)Révfülöp két strandján a júniusi 30 százalékos visszaeséssel szemben júliusban 20, augusztus első hetében 10 százalékos növekedést regisztráltak. Az év eddigi részében összességében mintegy 10 százalékkal több strandoló volt, mint egy évvel korábban, pedig a múltévi is jó szezon volt. Kondor Géza polgármester is a jó idővel és a tavalyi bevételek jelentős részének visszaforgatásából elvégzett fejlesztésekkel magyarázza a növekvő látogatószámot és bevételt. A következő szezonra több más mellett azt tervezik, hogy mindkét strandra telepítenek a mozgáskorlátozottak önálló vízbejutását lehetővé tevő szerkezetet.

Balatonfűzfő két strandján a tavalyi 75 ezerrel szemben az idén augusztus 6-ig 78 ezer látogató fordult meg, pedig a Föveny Strandon csak július 5-én kezdődött a szezon a fejlesztések miatt. Árakat nem emeltek, így hasonló arányban nőttek a bevételek is, tudtuk meg Marton Bélától. A hét közepén 30,2 millió forintos bevételnél tartottak. A polgármester szerint még egy forró hétvége, és a bevételek meghaladják a tavalyi teljes összeset, de az idei tervet már most teljesítették. A jó idő mellett a fejlesztésnek köszönhető nagyobb sajtómegjelenéssel magyarázta a javuló adatokat.

A balatonfüredi Eszterházy és a Kisfaludy strand forgalma június végén 25 százalékos elmaradást mutatott az egy évvel korábbi hasonló időszaktól, de mostanra itt is pozitívra fordult a mérleg. Mint Ágoston Ferenc, a strandok vezetője elmondta, júniusban a tavalyinál egy héttel később nyitottak a fejlesztések elhúzódása miatt. De ennek igazán nem volt jelentősége, mert a rossz idő miatt a hónap további részében is legfeljebb a hétvégi napokon volt egy kis forgalom. Júliusban aztán annyira megnőtt az érdeklődés, hogy a hónap végére az egyik strandon 10, a másikon 15 százalékkal lekörözték a nagyon sikeres előző év addigi forgalmát. Az augusztusi forgalom a tavalyihoz hasonlóan alakul. Ha a következőkben néhány esetlegesen hűvös nap majd vissza is vet az érdeklődésen, várhatóan akkor is jobb eredménnyel zárják az idei szezont a tavalyinál.

A balatoni hajózás forgalmára a kánikula kicsit fordított hatással szokott lenni, mint a strandokéra, de a friss adatok szerint így sem panaszkodhatnak. Mint dr. Halmos Gábor vezérigazgatótól megtudtuk a személyhajókon július végéig 2,8 százalékkal nőtt a bevétel, ami az idei áremelést hatását kivonva a forgalom kismértékű csökkenését jelzi. A kompokon a tavalyihoz hasonló autó és személyforgalom volt eddig, a bevétel itt 5,8 százalékkal nőtt. Halmos Gábor elmondta, hogy bekapcsolódnak az augusztus 20-i állami és önkormányzati tűzijátékok lebonyolításába is. Állami tűzijáték lesz a siófoki, a lellei, a keszthelyi és a zánkai kikötő mólójáról valamint Füreden és Zamárdiban uszályról. Füreden valamint több déli parti településen nézőhajót indítanak. Különjáratú hajó viszi többek között az érdeklődőket majd Révfülöpről augusztus 16-án a boglári szüretre, egy nappal később Siófokról az alsóörsi LGT-bulira, augusztus 19-én Badacsonyból a fényvarázs megnézésére, valamint Boglárról a révfülöpi Boban Markovic koncerte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!