Hírek

2013.08.11. 17:00

Nincs veszélyben a belvárosi projekt Veszprémben

Pénteken megjelent írásunkra – amely a veszprémi belvárosi rehabilitáció munkálataival foglalkozott – Ferenczy Gábor, a projektet lebonyolító Pro Veszprém Kft. ügyvezetője reagált.

Gombás Gabriella

Az ügyvezető elmondta, hogy a napokban tartott konzorciumi taggyűlés alkalmával számos témát megtárgyaltak a tagokkal közösen, amire – az esemény jellege miatt – újságíró a szervezőktől nem kapott meghívást. Megerősítette a hírt, hogy a projekt keretében a Vas Gereben utcai mélygarázs nem fog megépülni.

– A parkolóház fontos és szükséges lett volna a megyeszékhely számára – mondja az ügyvezető. – Tavasszal még úgy véltük, hogy felépül a létesítmény, erről tájékoztattuk a nyilvánosságot is, de a nyár első felében már egyre inkább egyértelművé vált valamennyi érintett szereplő számára, hogy a projekt megvalósítási idején belül ez már lehetetlen. A beruházás elmaradása nem veszélyezteti a belváros felújítási munkálatainak megvalósulását.

A tervezett határidőre, szeptember 30-ra a belvárosi projekt előrehaladott stádiumban lévő további építési munkálatai is befejeződnek – ígérte Ferenczy Gábor. A fotó július 17-én készült (Fotó: Penovác Károly)

– Kifejezetten hangsúlyozom, az a megjelent információ, hogy a konzorciumi tagok közül többen fontolgatják a kilépésüket, teljességgel megalapozatlan. További partnereknek (egy kivételével, akihez a projekt egy egészen kis, tized százalékokban mérhető töredékrésze tartozik) nincs szándékukban kilépni a társulásból, annál is inkább, mert a belvárosi beruházások a végéhez közelednek, a partnerek túlnyomó többsége – vállalásának megfelelően – már megvalósította EU-s forrásból támogatott, nagymértékű saját erőt igénylő beruházását, és a jelen állás szerint a tervezett határidőre, azaz szeptember 30-ra a projekt előrehaladott stádiumban lévő további építési munkálatai is befejeződnek. A projekt esetében egyébként a korábbi megvalósítási határidő július 20. volt. Ismeretes, a sajtó útján korábban is jeleztük, hogy a közterületi projektelem befejezésének márciusi határ-ideje azért csúszott, mert a kivitelező olyan akadályokba ütközött, amelyek elhárítása jelentős idő- és erőráfordítást igényelt. Az építkezés során bekövetkezett határidő-eltolódásoknak valamennyi esetben előre nem látható és nem tervezhető okai voltak, az építkezésnek bizonyos szakaszai, elemei késtek.

– Az építkezések közelében működő kereskedők és a vendéglátósok munkáját természetszerűen megnehezítették a munkálatok, de valamikor csak lépnünk kellett, hiszen mindannyiunk közös célja – a beruházás előtti, a különböző fórumokon megszólaló polgárok által is egyöntetűen megkopottnak, funkcióhiányosnak, sőt lepusztultnak és nagy részben emiatt „elnéptelenedettnek” tartott belváros helyett – a minden tekintetben vonzó belváros megteremtése. A bérleti díj csökkentésen túl munkahelyek létesítésére és munkahelymegtartás céljából az önkormányzat támogatást is igyekezett nyújtani a vállalkozóknak.

Meggyőződésem – és ez a projekt egyik lényeges célja –, hogy a belváros megújulásából az itt működő vállalkozók profitálni fognak, prosperáló vállalkozásokat láthatunk majd a Kossuth utcán és környezetében – fejtette ki Ferenczy Gábor, a Pro Veszprém ügyvezetője a Naplónak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!