Hírek

2013.08.28. 08:38

Sziklába ütközött a tihanyi bicikliút

Továbbcsúszik a rév felé menő kerékpárút építése, de az már biztosnak tűnik, hogy túlnyomó részét szeptember közepéig használatba vehetik a kerékpárosok.

Győrffy Árpád

Az új út első fele a Tihanyi Hajós Egylet kikötőjéig a révhez vezető közút hegy felőli oldalán halad, majd itt a házak közé befordulva, az egykori halásztelepet, illetve a Kenderföldeket északnyugatról megkerülve éri el a faluból a révhez vezető utat a Club Tihany közelében.

Az eredeti elképzelések szerint már az idei szezonra el kellett volna készülni az új szakasznak, később július közepére tűzték ki az átadás idejét.

Oravecz Krisztián (jobbról) és Tóth László a bicikliút és a közút közötti szegélykövet rakják le (Fotó: Győrffy Árpád)

Tósoki Imre polgármester elmondta, hogy a szerpentin elágazójától a Somosi-öböl előtt húzódó egyenes szakasz aszfaltozására talán a héten, de legkésőbb a jövő héten sor kerül, és az átadás után használni is lehet majd ezt a részt. A Halásztelep elérése előtt gondot okoz egy 3,5 méter magas sziklatömb. Mivel a múlt század hatvanas éveiben ezen a részen csúszott meg a Kopasz-hegy, amitől több ingatlan is összedőlt. Félnek, ha megbolygatnák a hegyoldalt, ha elbontanák a sziklát, hasonló helyzet állna elő. A közlekedési hatóság részéről felmerült egy a szikla fölött menő, viadukt szerű híd megépítésének ötlete is.

Tósoki Imre úgy látja, hogy ennek nem csak anyagi, a fizikai feltételei is hiányoznak a közelben lévő ingatlanbejárók miatt. Persze, ha mégis kivitelezhető, és a következő években pályázati támogatást is találnak hozzá, akkor megépítik majd, de most itt mindenképpen vége szakad majd a bicikliútnak, és csak harminc méterrel később folytatódik.

A német turisták már az aszfalt nélküli bicikliutat is birtokba vették (Fotó: Győrffy Árpád)

A szikla után részben meglévő úton halad tovább a bicikliút, majd a Kenderföldek mellett, a Halász utcai ingatlanok alsó része alatt egy nagyon hangulatos szakasz következik. A Club Tihany előtt elhaladó utolsó szakaszt és a kompra való feljutást segítő részt már elkészítették.

A polgármester abban bízik, hogy a kerékpárút sziklás szakasz nélküli részét szeptember közepén átadhatják a bicikliseknek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!