Hírek

2013.08.05. 22:00

Zene határok nélkül

Izgatott fiatalok zsivaja verte fel a júliusi éjszaka csendjét, amihez enervált szülők utolsó instrukciói vegyültek. Szerencsére nem tartott sokáig ez az állapot, a Ferencsik János Zeneiskola elé begördült az impozáns autóbusz, és a gyors pakolást, elhelyezkedést követően, hajnali két órakor kezdetét vette a nagy utazás.

Karl Ákos

Tizennégy óra buszozás után a Boden-tó partján, Konstanzban vetették meg lábaikat a Balatonfüredi Ifjúsági Fúvószenekar tagjai. A két város zeneiskoláinak kapcsolata évtizedes múltra tekint vissza, a mostani utazás közvetlen előzményét a Konstanzi Ifjúsági Fúvószenekar tavalyi füredi vendégszereplése jelentette.

Az elhatározás a látogatás viszonzására már akkor megszületett, s a kitartó előkészítő munka, az önkormányzati támogatás, illetve egy balatonfüredi cég anyagi segítsége eredményeként élménydús napokat tölthettek a zenekar tagjai a festői szépségű városban. A 44 füredi fiatal nem hazudtolta meg balatoni mivoltát, rögtön a megérkezés délutánján megmerültek a Boden-tó hűs vizében, lemosták magukról az út porát. A fárasztó buszozásra gyógyírt már csak egy zenekari próba jelenthetett, így ez a kívánságuk is teljesült, a konstanzi fúvósokkal közös gyakorlással zárták a napot.

Elszállásolásuk a helyi ifjúsági zenekar családjainál történt, így a strandolás után képletesen is mély vízbe kerültek: kénytelenek voltak félretenni esetleges nyelvi gátlásaikat, és angolul, németül kommunikálni vendéglátóikkal. Ott-tartózkodásuk második napján a csapat és kísérő tanáraik (Rojtos Norbert művészeti vezető, Murányi Eleonóra, Bánó Tamás és Nádas Csaba) ritmust váltottak: a korábbi tempo giusto helyett andantéban, lassan, kényelmesen hömpölyögtek a napok és az események.

A fúvószene balatonfüredi „nagykövetei” a svájci Neuhausenben, háttérben a Rajna-vízesés (Fotó: Ferencsik János Zeneiskola)



Megcsodálták a svájci Neuhausenben alázúduló Rajna-vízesést, de Konstanz is több hétre való természeti, építészeti és kulturális látványosságot kínál. Idegenvezetői kísérettel ismerkedtek a történelmi belvárossal, illetve szabad program keretében tanulmányozhatták a „hanyatló nyugat” kiegyensúlyozott hétköznapjait.

A kultúrprogramokat délutánonként strandolás, illetve a helyi zeneiskola csapata elleni futballmérkőzés egészítette ki. A pálya ugyan a hazaiaknak lejtett, 4:2-es vereséget szenvedtek a füredi ifjak, de bíznak egy majdani visszavágóban, s egyébként is, a bőséges grillvacsora után már a feledés jótékony homályába veszett a meccs eredménye. A szombat délelőtt felkészüléssel, zenekari próbával telt, délután pedig elérkezett a hét csúcspontja: a konstanzi zeneiskola által szervezett nyári fesztivál keretében a füredi és a helyi ifjúsági fúvósok önállóan, illetve közös örömzenélés formájában, népes közönség előtt számot adtak tudásukról és zeneszeretetükről. Repertoárjuk széles skálán mozgott, a könnyűzenei átiratoktól a komolyzenéig, rock and roll-egyvelegtől az indulókig, a Blues Brotherstől Jacob de Haanig.

A siker nem maradt el, aminek őszinte és azonnali bizonyítéka a többszöri visszatapsolás volt, a fiatalok pedig az előző esti grillvacsorát tapsolták vissza. Vasárnap eljött a búcsúzás pillanata és a hazautazás, így este már 900 kilométerrel odébb, Füreden gondolkodhattak a jövő nyári folytatás lehetőségeiről. Azonban addig sem tétlenkednek, a hazai közönségnek is gyakran és szívesen játszanak, legközelebb például szeptember elején a Quasimodo költőverseny alkalmával, illetve a zeneiskolai évnyitón.


Konstanz, a 80 000 lakosú egyetemi város Németország délnyugati, Ausztriával és Svájccal határos részén, Baden-Württemberg tartományban, a Boden-tó partján fekszik. A tó Közép-Európa harmadik legnagyobb tava a Balaton és a Genfi-tó után, 63 kilométer hosszú, átlagos vízmélysége 90 méter, legmélyebb pontján 254 méter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!