Hírek

2013.09.10. 13:36

A Mal felelős a kiporzásért

Elutasított kedden a bíróság Mal Zrt.-nek a tározói tavaly februári kiporzása miatt kiszabott környezetvédelmi bírság ellen benyújtott keresetét.

Halmos György

Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs. A cég vitatta az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF), mint másodfokú hatóság által kiszabott 200 ezer forintos bírságot.

Tavaly február 16-án az ajkai timföldgyár által üzemeltetett IX-es és X-es kazettáknál bekövetkezett nagymértékű porszennyezés miatt 200 ezer forintos komplex környezetvédelmi bírság megfizetésére kötelezte a céget az OKTVF. (Ez az összeg egyébként a legkisebb kiszabható bírság.)

A zöldhatóság felrótta a Mal-nak: megsértette az egységes környezethasználati engedély (ekhe) előírásait, és azt, hogy nem értesítette a hatóságot a bekövetkezett kiporzásról. Dr. Hadnagyné dr. Göllén Mária bíró indoklásában elmondta: alperes helytállóan állapította meg a felperes terhére, hogy megszegte az ekhe bizonyos rendelkezéseit.

A felperesnek, valamennyi általa folytatott tevékenység során gondoskodnia kell a tevékenységek helyszíneinek rendszeres karbantartásról, tisztántartásról abból a célból, hogy a diffúz levegőterhelést elkerülje. A felperes a bíróságon tulajdonképpen elismerte a szennyezést, az extrém időjárási viszonyokra hivatkozott, valamint arra: a két tározó mellett a mezőgazdasági területek is porzottak.

- A kiporzás ténye egyértelműen megállapítható; a felperes felelősségének megállapítása során nincs annak jelentősége, hogy mérés történt-e, és milyen eredményt hozott – közölte a bírónő.

Hozzátette, hogy a mentesülésre vonatkozó felperesi hivatkozást - a 2010. október 4-ei katasztrófára, illetve a katasztrófavédelmi bizottság azon utasításait, miszerint át kellett állnia száraztechnológiára - sem fogadta el a bíróság, egyik sincs ok-okozati összefüggésben a kiporzással.

Közvetett összefüggés található közöttük, de ez nem elegendő a jogszabály által előírt mentesüléshez – magyarázta. A bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a felperes értesítési kötelezettségének eleget tett, bár nem azonnal. Nemzeti Nyomozó Iroda a kolontári porszennyezés ügyében környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított tavaly nyomozást a Közép-dunántúli környezetvédelmi felügyelőség feljelentése alapján.

A zöldhatóság Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása tavaly tavasszal a viharos erejű szél miatt többször extrém magas szállópor koncentrációt mutatott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!