Hírek

2013.09.22. 14:14

Gombamérgezés Szentbékállán

Szentbékállai család riasztotta a mentőket szombaton délután, mert a családtagok gombából főzött vacsorától rosszul lettek.

Gombás Gabriella

Veszprémből, Balatonfüredről és Tapolcáról öt mentőegység sietetett a helyszínre, mert több gombamérgezettel számoltak. Mint később kiderült, a mérgezés enyhébb lefolyású volt, a gyomormosás után csak egy beteg szorult kórházi megfigyelésre.

A szentbékállai család az erdőben gombászott és úgy vélték szegfűgombát szedtek, ám tévedtek. A begyűjtött gombából paprikás készült, s a fogyasztása után valamennyien szinte azonnal rosszul lettek. Azonnal autóba ültek s megindultak a kórház felé, de nem messze jutottak, mert már a település határán meg kellett állniuk. Valamennyien hánytak. A mentők a helyszínen ellátták őket, majd, négy főt az ajkai, hármat pedig a veszprémi kórház sürgősségi osztályára szállítottak. A mentésvezető szerint a gyakran előforduló és kedvelt szegfűgomba helyett valamelyik susulykaféle gombát szedhettek és fogyasztottak, amely gyorsabb lefolyású és enyhébb tüneteket produkál s a beteg legfeljebb 24 órás kórházi megfigyelést

Az eset kapcsán szinte mindenki felelőtlenséget emlegetett. Gombaidényben a szakemberek nem győzik hangoztatni, hozzáértő gombász nélkül csak azt a néhány gombafélét lenne szabad leszedni és felhasználni, amely száz százalékos biztonsággal felismerhető, ilyen a csibegomba, a pöffeteg és a csiperke. A szegfűgombát könnyű összetéveszteni a susulykagomba-fajta valamelyikével, hiszen alakja, színe és mérete is hasonló. Talán csak annyi a különbség, hogy a szegfűgomba lemezkéi sűrűbbek és a susulyka könnyebben törik. Ismeretes, hogy a galócák méreganyaga sokkal lassabban szívódik fel, így a mérgezés tünetek is csak 24 óra elteltével jelentkeznek. A galócamérgezés éppen ezért veszélyesebb is, mert mire a beteg rosszullétet tapasztal, addigra a teljes méreganyag felszívódik a szervezetben.

Aki amatőr gombászként gyűjt gombát az erdőkben a „zsákmányt” mindenképpen mutassa meg szakembernek, nagyobb piacokon mindig vannak hozzáértők, aki ebben segítségükre lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!