Hírek

2013.09.16. 12:25

Várpalota: Nagyberuházások előtt és után

A Tési-domb megújulását tartja az elmúlt egy év legnagyobb sikerének Talabér Márta polgármester, akivel a városi tulajdonú cégek lehetőségeiről, a művelődési központ átalakításáról és a 8-as út Várpalotát elkerülő útjának megépüléséről is beszélgettünk.

Szabó Péter Dániel

- Mit és miért tart az elmúlt egy év legnagyobb sikerének?

- A Tési-dombon megvalósult városrész-rehabilitációs pályázatot, amit az időbeli csúszások ellenére tényleg nagy sikernek tartok. A beruházás a végéhez közeledik, s ha minden jól alakul október végén át is tudjuk adni a projektet. Az adósságrendezés folytatása is szót érdemel, hiszen a Várpalotának is komoly terhet jelentő japán hitel mellett további tartozást vállalt át a településtől a magyar állam. Ennek eredményeként a 2010 előtt meglévő önkormányzati adósságnak több mint a 80 százalékától sikerült megszabadulni, amit igen nagy eredménynek tartok. Ugyanakkor igaz az is, hogy ezzel együtt a forrásaink is jelentősen szűkültek. Könnyebb, ám sokkal szigorúbb lett ily módon az életünk.

- A Várpalotai Napok megnyitóján elhangzott beszédében kijelentette: elmúlt már a kényelmes világ, amikor az önkormányzat biztosít mindent. Mit értett ez alatt?

- Korábban a hiteleknek és a kötvénynek köszönhetően többet engedhettünk meg magunknak, mint ami a valóság volt, most azonban a jelenlegi lehetőségeinkhez igazodva kell működnie a városnak. Mindenkinek maximálisan kell teljesítenie, s azok az üresjáratok, amelyek néhány önkormányzati intézménynél, cégnél tapasztalhatóak voltak nem megengedhetőek a jövőben. Tudomásul kell vennie mindenkinek, tenni kell azért, hogy a bevételek növekedjenek.

Talabér Márta polgármester szerint másfajta vezetői mentalitásra van szükség a városi cégeknél (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Köze van ennek ahhoz, hogy a nyár folyamán két városi tulajdonú cég, a Szindbád és a Hírcentrum esetében is vezetőváltás történt?

- Részben igen. Annak ellenére mondom ezt, hogy mindkét esetben közös megegyezéssel távoztak a korábbi ügyvezető igazgatók. Látni kell ugyanakkor, hogy a jelenlegi helyzetben másfajta vezetői mentalitásra van szükség. Bízom benne, hogy mindkét cég esetében hosszú távú megoldást sikerült találnunk. Főképp a Szindbádon van nagyobb teher, hiszen el kell érni, hogy a Thury-vár úgymond eltartsa a céget. Ez korántsem lehetetlen feladat, de a megvalósításához a korábbiaktól eltérő gondolkodásra és hozzáállásra van szükség, s nem csak a cégvezető részéről.

- Ha már szóba került a Szindbád Kft. A költségvetés tárgyalásakor minden évben szó esik a cég magas üzemeltetési költségeiről. Hogyan változtatna ezen az önkormányzat?

- Annyit már megtettünk, hogy a Szindbád Kft-t apportáltuk a Várpalotai Közüzemi Kft-be, így a szakmai szabadság megtartása mellett gazdasági felügyelet alá került a cég. Ettől azonban még kevesebb telephelye nem lesz, azaz a magas fenntartási költségek sem csökkenthetőek. Épp ezért meg kell vizsgálni, hogy mennyibe kerülne a Jó Szerencsét Művelődési Központ felújítása vagy adott esetben egy teljesen új művelődési centrum építése. A jelenlegi épület ugyanis műszakilag és a közösségi tereit tekintve is elavult. Azt kell felmérni, hogy lehetséges e a felújítás, mindez mekkora összeget jelent, s milyen pályázati forrást tudunk lehívni erre a célra. Annyi bizonyos, hogy az új központnak a modern igényekhez igazodva a jelenlegi funkciók mellett tényleges otthont kell adnia a civil szervezeteknek és a művészeti együtteseknek, de az ifjúsági ház és a városi könyvtár is itt kapna helyet. Már most látszik, hogy ez a milliárdos projekt a következő ciklus egyik nagy feladata lesz.

- Önkormányzati ciklusokon átívelő téma a 8-as főút várost elkerülő szakaszának megépítése. Sokan sokféle dátumot mondtak már ezzel kapcsolatban. Mikor indulhat el a tényleges munka?

- Jó hír, hogy ilyen közel még sosem álltunk ahhoz, hogy elindulhasson a kivitelezés. Szeptemberben kiírják a közbeszerzési eljárást, a tervek szerint a jövő év elején indulhat a munka, s 2016-ra közel 30 milliárd forintból elkészülhet az elkerülő út. Bár vannak olyan hangok, miszerint nem is lesz ez olyan jó nekünk, ám én biztos vagyok benne, hogy a lakosság nagyobb részének sokkal élhetőbb várost eredményez majd. Könnyebb lesz a közlekedés, csökken a levegő szennyezettsége és remélhetőleg a balesetek száma is.

 

Folytatódik a Thury-vár felújítása

Az ősszel elindul a vár felújításának második üteme, ami magában foglalja az udvar térkövezését, a várhoz vezető út kiépítését és közvilágítás kialakítását. Emellett új színpad és a hozzá kapcsolódó színpadtechnika beszerzésére is sor kerül, s kiszolgáló helyiségeket is építenek, valamint reneszánsz festőműhely kialakítása is szerepel az anyagban. Az önkormányzat energetikai pályázata révén a polgármesteri hivatal, a Várkerti iskola és a sportcsarnok is felújításon esik át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!