Hírek

2013.10.11. 11:26

A dobosok ünnepe Öskün

A hagyományok felelevenítése, az ősi magyar zenei világ felidézése a fő célja a településen a közelmúltban rendezett Dobünnepnek, ami nemzetközi sámán, táltos és regös találkozó is volt egyben.

Szabó Péter Dániel

A rendezvénynek immár harmadik esztendeje ad otthont az ösküi kerektemplom előtti terület, korábban három évig Várpalotán tartották a rendezvényt. Ami a fellépőket illeti, vannak visszatérő arcok, ám sok esetben a kezdőknek, a dobolással ismerkedőknek is lehetőséget adnak a fellépésre a szervezők. Idén összesen 10 csapat mutatkozott be és zenélt az érdeklődőknek egyenként mintegy 40 perc hosszúságban. Itt volt a Regélő Fehértáltos Dobcsapat, Sevi és Tanaka, az Ébren Álmodók Rituális Színház, Baráth István, Wallon Hárs Viktor és Tóth Tibor is, sorolta kérdésünkre Regős Sziránszki József, a rendezvény megálmodója, s egyben főszervezője, aki lányával, Klaudiával maga is zenélt a közönségnek.

A közönségnek, akik csakúgy, mint a helyiek, szeretik a jó hangulat, családias fesztivált, s örömmel látják a faluban. Ezt Gyapay Zoltán, Öskü polgármestere is megerősítette.

Sziránszki József, Sziránszki Klaudia és Wallon-Hárs Viktor együtt zenéltek az ösküi Dobünnepen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- A szervezésből és a lebonyolításból az önkormányzat is kivette a részét, gondolok itt például az anyagi háttér megteremtésére. Az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! - országos program kapcsán sikeresen pályázatunk, emellett pedig Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter is segítséget nyújtott a költségvetésben hiányzó összeg biztosításához az Árvalányhaj Turisztikai Egyesületnek, aki szintén komoly részt vállaltak a szervezésből - mondta el a megnyitó ünnepségen a polgármester, aki egyébként maga is hagyományőrző, hiszen tagja az Ösküi Íjászok Egyesületének és a helyi népdalkörnek is.

A dobosok fellépései mellett egyéb programok is várták az érdeklődőket. Látványos harci bemutatót tartottak az Attila Harcosai Várpalotai Barantások, a vállalkozó kedvűek maguk is kipróbálhatták az íjászatot, este pedig közös dobolásra került sor a tűz mellett. A látogatók kézművesek portékái közül válogathattak, láthattak egy honfoglalás kori, berendezett jurtát, de gyógyító sátor is üzemelt, ahol reiki, masszírozás, csontkovácsolás és kövekkel való gyógyítás szerepelt a „kínálatban”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!