Hírek

2013.10.03. 15:16

A függetlenség ünnepe Pétfürdőn

Tizenhat esztendővel ezelőtt egy sikeres népszavazást követően vált le Várpalotáról, s lett önálló nagyközség Pétfürdő. Az évfordulót gálaműsorral és közös máglyagyújtással ünnepelték a helyiek.

Szabó Péter Dániel

A közösségi házban a Várpalota-Pétfürdő Kertbarát Kör és a várpalotai Városi Nyugdíjas Klub terménybemutatójára és kézimunka-kiállítására hívták az ünneplőket, majd a színházteremben gálaműsorral folytatódott a program.

- Ez a nap ünnep, s bízom benne, hogy mindig is az lesz Pétfürdőn. 1997-ben ettől a naptól kezdve nyilvánította önálló településsé Pétfürdőt Göncz Árpád köztársasági elnök.  Október 1-jén ott álltunk kezünkben a döntéssel, s felhangzott a jelszó: mindenki hozzon egy hasáb fát. Kimentünk a ligetbe, s estére összeállt a máglya, amit azóta is minden évben meggyújtunk. Ez a máglya ugyanis jelkép, a függetlenségünk jelképe - mondta el a közösségi ház színháztermében tartott gálaműsor nyitányaként Horváth Éva polgármester, aki ezt követően az idei Pétfürdőért-díjat Blazsek Istvánnak, a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatójának adta át a település érdekében végzett odaadó munkájáért.

Blazsek István a Pétfürdőért-díj átvétele után. Mögötte Horváth Éva, a település polgármestere (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A hagyományoknak megfelelően a Pétfürdő Sportéletéért kitüntetést is átadták. A Pétfürdő Sportjáért Alapítvány a díjat idén posztumusz Guti Ferenc hosszútávfutónak, valamint a helyi sportéletet évek óta támogató Bakonykarszt Víz- és Csatornamű Zrt-nek ítélte oda. Az elismerést Guti Ferenc özvegyének, valamint a Bakonykarszt részéről Kugler Gyula vezérigazgatónak, Harsányi István igazgatósági elnöknek és Makai Ferenc üzemmérnökség-vezetőnek ifjabb Tránszki László, az alapítvány kuratóriumának elnöke és Miskolczi Ferenc elnökhelyettes adta át. Az ünnepi pillanatokat követő gálaműsorban a Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda apróságai, a Horváth István Általános Iskola színjátszó csoportja és énekkara, az Eszterlánc Mazsorett Együttes tehetségei, a Napfény Női kar és a helyi Muskátli Tánccsoport mellett Kovács Norbert Cimbi vezetésével színpadra léptek az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület válogatott táncosai is.

Az évtizedes tradíciónak megfelelően a műsor végeztével fáklyás futásra került sor a FutaPét szervezésében, majd a függetlenség napja máglyagyújtással zárult a szabadtéri ligetben.

Címkék#pétfürdő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!