Hírek

2013.10.24. 10:40

Alapmű a savanyúvízi gyógyfürdőről

Balatonfüred - Különleges darabbal bővült a város múltját bemutató könyvsorozat, Lichtneckert András a balatonfüredi savanyúvízi gyógyfürdő elmúlt háromszáz éves történetét dolgozta fel.

Győrffy Árpád

A levéltári források és más dokumentumok alapján készült közel ötszáz oldalas kötetet egy rendkívül gazdag korabeli kép- illetve térképmelléklet teszi még értékesebbé. 

Büszkék vagyunk arra, hogy a Balatonfüred Városért Közalapítvány ezt a könyvet kiadhatta, hisz eddigi munkája alapján Lichtneckert András neve garancia arra, hogy a kiadvány megfelelő tudományos alapossággal, minden részletre kiterjedően készült, jelentette ki a könyv közel múltban tartott bemutatójára összegyűlt nagy számú érdeklődőt köszöntő Molnár Judit, a közalapítvány kuratóriumának elnöke.

Bóka István, Molnár Judit, Lichtneckert András és Elek Miklós az új füredi könyv bemutatóján (Fotó: Győrffy Árpád)


Köszönettel és elismeréssel szólt a kiadványról dr. Bóka István polgármester is. Ahogy a könyv előszavában is megfogalmazta, ennek a műnek, de Lichtneckert András más munkáinak is alapvető jellemzője, hogy a szerző elsődleges forrásokból dolgozik, levéltárakban kutat, amit leír, az pontos és fontos. Nem vesz át más, korábbi kiadványokból esetleg nem ellenőrzött, vagy időközben eltorzult adatokat. Ez a kötet az igazi alapmű, amire a jövőben is hivatkozni lehet majd.

A könyvet részletesen Elek Miklós nyugalmazott gyűjteményvezető mutatta be. A rendezvényen rövid műsorral közreműködő Holczer Réka és Rácz Fanni Garai János és Keresztury Dezső füredi gyógyvízzel kapcsolatos írásaiból olvasott fel, a fuvolán játszó Csincsi Mariann pedig a víz játékát idézte meg zenéjével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!