Hírek

2013.10.20. 12:29

Bodrogi Gyula: nincs rossz közönség

Gyulakeszi – Csak jó közönség van, szeretem a nézőket, ahogy ők is engem, mondta Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, aki a minap Varnus Xaver programjában beszélgetett az orgonaművésszel.

Balla Emőke

– Hogy érzi? Milyen volt itt a közönség?

– Nagyon jó. érzékeny és jólelkű. Véleményem szerint nincs rossz közönség, csak jó és még jobb közönség. Itt a „még jobb” közönség volt. 

– Szívesen jött a programra? Mit szólt a meghíváshoz?

– Már voltam Xaverral máskor is, nagyon szeretem őt. Most talán egy kicsit kevesebbet játszott, mint amit vártam tőle. Kedvelem a játékát, a zenéjét, egyáltalán az orgonát. Úgy érzem, az orgona az a hangszer, ami nemcsak a fülemnek szól, hanem az egész testemet átjárja.

– Szokott zenét hallgatni?

– Otthon szoktam, rádióban vagy televíziótban.

– Ismerős volt a környék? Járt már errefelé, akár vadászaton?

– Igazából Veszprém ismerős számomra, de ez a tapolcai rész is nagyon szép. Csodálatos hely, nagyon régen jártam erre. most, hogy jöttem, újdonságnak hatott az egész.

– Népszerű művész, szeretik kicsik és nagyok. Hogy fogadja a nézők rajongását?

– Jó érzés, hogy szeretnek a nézők. Egyáltalán nem zavar, ha az utcán megállítanak, leszólítanak, kifejezetten szeretem. Így osztotta az élet.


Bodrogi Gyula szerint az a lényeg, hogy jó színház legyen, hogy a közönség jól érezze magát (Fotó: Penovác Károly)




– Azt mondta, az ön és közönség közti kapcsolat a pályája kezdetén kialakult és a kollégák sem hagyták magára, amikor két évtized után már nem volt a Vidám Színpad igazgatója.

– Szerencsés ember vagyok. Lehet, hogy ehhez hozzájárul az is, hogy örömmel végzem a munkát, de mindenképpen kell szerencse is ahhoz, hogy az ember egy olyan szeretett közegben élhessen, mint amilyenben én élek. 

– A Nemzeti Színház tagja, a korábbi igazgatóval dolgozott együtt.

– Igen, játszottunk együtt, most pedig kíváncsian várom az új igazgatót. A színház a közönségért van, nem annak egyik vagy másik részéért, jobboldaliakért vagy baloldaliakért. A színháznak lehet véleménye az életről, közéletről, de nem jó, ha a politika a színházon belül is megjelenik. 

– Ha igazgatók mellé nem is áll, Stohl András mellett határozottan véleményt foglalt.

– Az egy teljesen más kérdés. Stohl Andris egy becsületes, egyenes, megbízható srác, csinált egy hibát, megbűnhődött érte. Azért álltam ki mellette, mert tudom, hogy ő nem jellemhibás. egy tiszta, becsületes gyerek. Mindannyian elkövettünk ilyen hibákat, ez mindenkivel megtörténhet. 

– Ezek szerint nem áll ki Alföldi vagy Vidnyánszky színháza mellett.

– Az a lényeg, hogy jó színház legyen, a közönség jól érezze magát, együtt tudjon játszani a színpadiakkal. 

– Milyen a jó színház? A közönség csak szórakoztatást vár?

– Ha egy Othello nem szórakoztató, akkor azt ki kelldobni. Számomra csak szórakoztató színház létezik, a mély gondolatoknak is szórakoztatóknak kell lenni. Minden színház művészeti alkotásnak és minden színháznak szórakoztatónak kell lennie, A színház egy estére szóló, aznapi történet, soha többé nem jön vissza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!