Hírek

2013.10.14. 14:26

Vörösiszap-per: tanúkat hallgattak meg

Tanúmeghallgatásokkal folytatódott hétfőn a vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper a Veszprémi Törvényszéken.

Halmos György

A Mal Zrt. koordinációs titkárságának vezetője arról beszélt, hogy a szervezeti és működési szabályzat elkészítése volt a feladata. A tanú részletesen beszélt a cégvezető és a vezérigazgató feladatairól, a helyettesítési rendről, illetve kérdésekre válaszolva arról, hogy ki-kinek tartozott beszámolóval.

Meghallgatták a volt kereskedelmi igazgatót, aki 2003-ban vonult nyugdíjba. Az ügyész kérdésére azt válaszolta: a cég alapító okiratát, szmsz-ét, munkaszerződést nem fordította le a német vezérigazgató számára, de vállalati szabályzatok, például a külföldi kiküldetési szabály vagy a leltározási szabályzatok kidolgozásánál közreműködött. A hétfőn meghallgatott harmadik tanú, a cégtől még 1988-ban beruházási főosztályvezetőként nyugdíjba vonult idős férfi elmondta: műszaki ellenőrként a IX-es kazetta építését felügyelte, nem emlékszik arra, hogy a kivitelezés során bármilyen probléma lett volna, a kiporzáson kívül nem volt más gond.

A per kedden és a hét további részében újabb tanúk meghallgatásával folytatódik.

 

A Mal Zrt. tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszap-ömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált. A Veszprémi Törvényszéken 15 személy ellen indult tavaly szeptemberben többek között közveszélyokozás miatt büntetőper a timföldgyár vezetői, alkalmazottai ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!