Hírek

2013.11.21. 09:05

Egy végrehajtás utóhangja

Nagy Zoltán karakószörcsöki lakost kiskorú veszélyeztetés bűntettében az ajkai járásbíróság egy év börtönbüntetésre ítélte, két év próbaidőre felfüggesztve. Alig hittem, hogy még egyszer visszatérünk annak a kakarószörcsöki apának a történetére, akinél többször is meghiúsult az végrehajtást eljárás, amelynek tárgya két tizenéves gyermeke volt, ugyanis őket – így szól a törvény - erőszakkal nem lehetett elhurcolni. Furcsa véletlen, hogy ítélet a gyermekvédelem világnapján született.

Gombás Gabriella

Januárban A végrehajtás tárgya a két kisgyerek címmel írtunk az apa harcáról a gyermekeiért. Egy válás szomorú története volt ez. Első fokon eljáró ajkai bíróság az egyik gyermeket azt anyjának, másikat az apjának ítélte oda. Másodfokon a Veszprémi Törvényszék az akkor  13 esztendős fiú és a 9 éves kislány sorsáról másként döntött: az anyánál helyezte el őket, azzal az indokkal, hogy a gyermekeknek mégiscsak az anyjuk mellett a helye.

Az apa a Legfelsőbb Bírósághoz fordult jogorvoslatért amit - miután az ügyben nem változott a tényállás - tárgyalás nélkül elutasított. A gyermekek önszántukból nem akartak az anyjukhoz menni, ragaszkodtak az apjukhoz, így a végrehajtók nem tudott érvényt szerezni a jogerős ítéletnek. Ezt követően többször is megkísérelték a végrehajtást, de eredménytelenül, mert a falubeliek és a gyermekek tanítói a gyermekek és az apa védelmére keltek.  „Mentsük meg a gyerekeket" jelszóval a sajtót is riasztották, mondván, ha kell, élőlánccal védik meg a családot, de még egyszer nem nézik végig, mivel jár az igazságszolgáltatás eszköztárának példátlanul brutális alkalmazása. A legutolsói végrehajtási kísérlet már azért hiúsult meg, mert sem az anya, sem a gyámhivatal képviselője nem jelent meg, így a végrehajtó hasztalan lobogtatta a végzést, nem nyúlhatta a gyerekekhez. Az igazsághoz tartozik, hogy a kínos ügy a végrehajtókat is megviselte. Úgy tűnt, alig várták, hogy távozhassanak.

Az elfajult családi viszály következményeként és végrehajtásokkal járó megpróbáltatások (hol a családi otthonból, hol az iskolából kísérelték meg elvinni a gyermekeket)  tovább fokozták a gyermekekben az anyjuk iránti elutasítást. Az akkor még csak 9 esztendős kislányhoz mentőt kellett hívni, mert rohamot kapott, amikor édesanyja rendőrökkel és egy végrehajtóval ment érte az iskolába. Azt a mostani eljárásban készült szakértői vélemény kimondja, leginkább ezek a végrehajtások és hozzá fűződő események váltottak ki szorongást, akár súlyos következményekkel járó negatív hatást is a gyermekekben, akiket is erős szálak kötöttek apjukhoz. A kiskorú veszélyeztetése miatt Nagy Zoltán ellen folytatott büntetőeljárás során megállapították az apa felelősségét, javarészt igazságügyi pszichológus szakértő véleményére hagyatkozva.

Bár azt igazságügyi orvos szakértő sem vitatta, jobb helyen vannak, vagy lennének a gyermekek az apánál, a kölcsönös szeretet és ragaszkodás elvén, a bíróság szerint nem lehet az érzelem alapján dönteni abban, mi jó a gyermeknek. Sem a bíróság és az orvos szakértő sem adott választ arra, mi a teendője egy apának abban az esetben, amikor a gyerekei nem kívánnak az anyjukkal lenni. Azt viszont megállapították, hogy ez bizonyára az apa bűne és hibája, aki manipulálta és szélsőségesen az anyjuk ellen nevelte a közös gyermekeket. Megfosztva őket ez által egy egészséges család, benne apa és anya képtől.

Az apát a bíróság 60 ezer forint bírósági költség megfizetésére kötelezte. A sikertelen végrehajtások után a hatósági eljárás akadályoztatása miatt 300 ezer forint bírsággal kifizetésére kötelezték, aminek részleteit a béréből havonta letiltanak. A napokban megérkezett a végrehajtó követelése is, 84 ezer forint végrehajtási költséggel sújtják, amiből 46 ezret kell kifizetnie.

Végül a szülők peren kívül megegyeztek, a kislány az anyához költözött. Dr.Németh Ákos, Nagy Zoltán védője, fellebbezést jelentett be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!