Hírek

2013.11.24. 09:07

Egykulcsos adórendszer pró és kontra

Veszprém – Többkulcsos személyi jövedelemadót, az élelmiszerek áfájának csökkentését szeretné megvalósítani az MSZP – mondta Pál Béla országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján.

Kovács Erika

Nem szolgálja az ország versenyképességét, az alacsony jövedelműeket, és a sokgyermekeseket a jelenlegi bonyolult adórendszer, ami nemhogy söralátéten, de hordóalátéten sem fér el – fogalmazott Pál Béla. Hozzátette: versenyképességben az unióban 28 ország közül a 24. helyen állunk. 2010 és 2013 között az szja reform miatt 444 milliárd forint esett ki a költségvetésből, amit a Fidesz új adókkal pótol.

A legkisebb jövedelműek adóterhelése 134 milliárddal nőtt, a legjobban keresőké viszont 501 milliárddal csökkent. A minimálbéresek adója évente 58 ezerről 126 ezer forintra nőtt, az átlagbérűeké 312 ezerről 299 ezerre mérséklődött. Nem csökkent sem a szilárd tüzelőanyagok, sem az élelmiszerek áfája, a sertéshús áfa csökkentése csak az élő-, és a félsertést érinti. Kiderült: a kedvezményes étkezési utalványok összeghatára nem nő, viszont futballmeccsekre bérleteket jövőre korlátlanul adhatnak a munkáltatók, 60 milliárdból pedig csarnokok épülnek.

– Nem támogatja az MSZP az adózás rendjéről szóló törvény módosítását, mert megalapozatlan makro adatokra épül, nem növeli a versenyt, igazságtalan, mert elmélyíti a társadalmi különbségeket – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!