Hírek

2013.11.10. 11:30

Erdélyi hangulat

Balatonalmádi – Kádár Tibor festményeiből Erdélyi hangulatok címmel nyílt kiállítás pénteken a Pannónia Művelődési házban; a tárlaton a művész közelmúltban, erdélyi tartózkodása alatt készült képek láthatóak.

Halmos György

Veszeli Lajos festőművész, az alkotó barátja megnyitójában azt hangsúlyozta: Kádár Tibor kemény ecsetvonásai mutatják meg igazán azt, hogy milyen őserő van benne.– Az erdélyieknek olyan lelkük, tehetségük van, amit Kádár Tibornál a művészetén keresztül lehet felismerni – fogalmazott Veszeli Lajos.

Megemlítette, hogy Kádár Tibornak volt honnan meríteni, hiszen a nagybányai művészek vezérmotívumait, mint az egyéniség, a szabadság és az érzés hatalmas lelkülettel viszi tovább. A kiállított alkotások kapcsán szólt arról is, hogy a fények játéka a festőművész szinte mindegyik képén fellelhető, kivéve a figurális alkotásain; ezek egységet alkotnak az ő művészetében. Ugyanakkor megjelenik a képeken a belső fájdalom is – tette hozzá.

A balatonalmádi kiállításon látható képek a szárhegyi, illetve a borospatakai három-négy hetes tartózkodás „termései” (Fotó: Stiger Ádám)



Kádár Tibor Kolozsvárról indult, ott tanult, majd pár éve visszahívták egyetemi tanárnak. Az erdélyi gyökerű művész elmondta, hogy immár negyven éve jár alkotni Szárhegyre, nemcsak azért, mert alapítója a szárhegyi Barátság tábornak, de számára ez egyben feltöltődés is. Hozzátette, hogy négy éve fedezte fel a Gyimest, Borospatakát, a kiállításon látható képek a szárhegyi, illetve a borospatakai három-négy hetes tartózkodásának termései.


– Ott „kitombolom” magamat, mert a természetben már ritkán festek, inkább csak műteremben – mondta a művész. – A tombolás azt jelenti, hogy minden nap tíz órát tudok dolgozni, ami egy óriási élmény számomra – fejtette ki. Beszélt arról is, hogy mindenhol a tipikust keresi, a gyimesi és a szárhegyi tájat.

Kádár Tibor szerint nincs csodálatosabb dolog a természetnél



– Persze a táj minden egyes pillanatban más és más, ez nagyon foglalkoztat. A mai napig is sok mindent tanulok, mindig változik a színkompozíció, a színritmus, ezekből soha nem lehet eleget látni; azt vallom nagyon sok posztmodern alkotóval szemben, akik ki nem állhatják a természetet, hogy annál csodálatosabb dolog nincsA kiállításon látható művekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a válogatás alapja a táj volt, ezért nincsenek portrék például; néhány székely ember látszik csak egy-két képen.

– Bár az élet ott sokkal nehezebb, mégis azt látom, hogy az emberek többet mosolyognak; nyíltabb az arcuk és optimizmus látszik rajta - mondta a művész.A megnyitón Baksa Kata népdalénekes és a Kőris együttes lépett fel. A tárlat december 8-ig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!