Hírek

2013.11.14. 16:12

Robbanóeszközök a főút mellett

Bánd - Második világháborús gránátokat és lőszereket találtak a földben a 8-as út szélesítése során. A Bándot és Herendet összekötő útszakaszt le is kellett zárni, amíg a tűzszerészek hatástalanították a robbanóeszközöket.

Szabó Péter Dániel

Még szerdán, az út szélesítésén dolgozó munkások találtak régi robbanóeszközöket a földben. A hatóságok rögvest értesítették az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezredet, akik egy négyfős, tűzszerészekből álló járőrcsapatot küldtek a helyszínre. Németh-Zsohár Agnieszka, az alakulat kommunikációs tisztje a Naplónak elmondta, szerdán huszonegy darab 75 milliméteres német páncéltörő, illetve repeszgránátot, továbbá öt kilogramm vegyes gyalogsági lőszert találtak a szakemberek, akik a korai sötétedés miatt csütörtökön is folytatták a munkát.

Ekkor további tizenkét darab 75 milliméteres német páncéltörőt, tizenhat darab 75 milliméteres német repeszlőszert, s egy 105 milliméteres német repeszromboló gránátot, valamint újabb ötkilónyi gyalogsági lőszert emeltek ki a földből. Németh-Zsohár Agnieszka kérdésünkre elmondta, az átlagosnál jóval többnek számít a Bánd mellett talált robbanószer mennyisége, ezért feltételezik, hogy egykoron világháborús harckocsiállás volt a helyszínen.

A lezárt útszakaszt csütörtökön kora este újra megnyitották a forgalom előtt, s pénteken a munka is folytatódhat a területen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!