Hírek

2013.11.12. 18:15

Segítség a baptistáktól

Megérkezett a Fülöp szigetekre hétfőn a háromtagú baptista humanitárius mentőcsapat, Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató, a Rescue 24 nemzetközi mentőcsapat vezetője irányításával, akinek ez az 50. bevetése vészhelyzetben.

Kovács Erika

Megérkezett a Fülöp-szigetekre hétfőn a háromtagú baptista humanitárius mentőcsapat, Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató, a Rescue 24 nemzetközi mentőcsapat vezetője irányításával, akinek ez az 50. bevetése vészhelyzetben. A vezetőt a kaotikus állapotok miatt egyelőre nem sikerült elérnünk, nincs villany, és nem működnek a telefonok. Kérdésünkre Révész Szilvia, a baptisa szervezet kommunikációs igazgatója elmondta: Manilából továbbjutott, és most Cebu szigetén vesztegel a csoport, ahol egy kisebb vihar miatt nincs közlekedés a katasztrófa sújtotta Tacloban városa felé. Amint lehet, indulnak tovább.

Pavelcze László és társai vittek magukkal ötezer dollár gyorssegélyt, és ottani társzervezetükkel magyar forrásból vettek aggregátort, ivóvizet, élelmiszert, hogy azt eljuttassák a rászorulóknak. Három fontos céljuk van: meghirdetik a Fogadj örök-be! nevű programjukat, mellyel olyan magyar támogatókat keresnek, akik havonta 3000 forinttal legalább egy éven át támogatnak egy árván maradt Fülöp-szigeteki kisgyereket úgy, hogy ebből a pénzből fedezik ellátásukat.

Pavelcze László (jobbra) Cebu szigetén a várakozás alatt belga segélyszállítmány lerakodásában segít (Fotó: Baptista Szeretetszolgálat)



Az ehhez kapcsolódó hívószámot honlapjukon közzétették. Szeretnék megtalálni azt a 29 éves magyar fiatalembert is, akiről nincs hír, valamint a látottak alapján eldöntik, szükség van-e a Rescue 24 nemzetközi szervezet mozgósítására a gyors segítségnyújtás érdekében. Ezenkívül mindenben segédkeznek, amiben szükséges. Ismert, hogy a térségben pénteken hatalmas pusztítást végzett a Haiyan tájfun.

A legnagyobb pusztítás a 220 ezer lakosú Tac-loban kikötővárosban és környékén történt, ahol a becslések szerint 10 ezer ember halt meg, több mint 600 ezren maradt fedél nélkül. A várost és a szomszédos falvakat a parttól egy kilométer szélességben elöntötte a tengerár. Tacloban utcáit romok, törmelékek és halottak borítják, megszűnt a távközlés, közlekedni nem lehet. A túlélők élelmet és vizet keresnek. A tájfun az egyik legerősebb, amit valaha feljegyeztek, a szél sebessége elérte a 313 km/órát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!