Hírek

2013.12.27. 19:35

Ajándék a kutyáknak is

Minden kutyáról gondoskodunk. Sokat vittünk haza mi magunk, számtalan került új gazdihoz és más egyesületek gondozásába – utalt a megváltozott körülményekre Németh Nóra, az Állatvédőrség helyi vezetője.

Kovács Erika

Egy éve az állatvédőrség helyi képviselői dolgoznak a gyepmesteri telepen, miután az előző gyepmesterrel az önkormányzat a tavaly karácsonyi súlyos állatkínzás miatt azonnal szerződést bontott. Akkor németjuhász kutyák pusztultak el borzalmas körülmények között.

– Még nyáron jöttek hozzánk Németországból a Tierhilfe West német állatvédő egyesület munkatársai, akik fotókat, videókat készítettek a gazdit kereső kutyusainkról, rengeteg adományt hoztak és véglegesítettük az együttműködést – mutat körbe a gondosan rendben tartott telepen Németh Nóra.

Minden kutya kapott ajándékot karácsonykor az ajkai gyepmesteri telepen. Rengeteg önkéntes és jótékonykodó állatvédő vett részt az ünnepségen. A csoportképen zöld dzsekiben jobbról Németh Nóra, az Állatvédőrség helyi vezetője. (Fotó: Komlósi Renáta )

Elmondja: a hozzájuk bekerülő kutyusról a 14 napos megfigyelési idő után információkat, fotókat, videókat küldenek német kollégáiknak, akik ezt felrakják honlapjukra. Ha jelentkeznek örökbefogadásra, a szervezet képviselője kimegy a családhoz, ha megfelelnek, akkor jelzik Ajkának, hogy rövidesen kiviszik a kutyát, akinek sorsát az ajkaiak később is figyelik. Volt olyan gazdi is, aki személyesen jött el a kutyusért, és rendszeresen küld fotókat is róla.

Antal Laura Szálkával együtt örül, aki csontsoványan került be a menhelyre, mára azonban kikúrálták (Fotó: Komlósi Renáta)

Németországban az állatvédők szigorúan ellenőrzik azokat a helyeket, ahová kihelyeznek kutyát. Az ottani állatvédők havonta jönnek, rengeteg adományt hoznak, gyógytápokat is, ruhaneműt, de kaptak már fűkaszát, székeket is, hámot, nyakörvet, pórázt, fekhelyet, kutyaházat. Adományokból sikerült a telep kenneljeit megújítani: a kutyusok már kilátnak, télen sem fáznak az állatok. Segíti az ajkaiakat egy másik német szervezet is, támogatásukból és saját barátaik segítségével kennelt építettek, kaptak szigetelt kutyaházakat is. Kedvező változás történt az állatorvosi ellátásban is. A kutyák oltva, bolha ellen kezelve, chipelve és ivartalanítva kerülhetnek örökbefogadóikhoz. Nehézséget jelent a magas állatorvosi költség, mert gyakran kerülnek hozzájuk beteg, sérült, vemhes kutyák, de egyetlen kutya sem marad ellátatlanul, nyugtatott meg Nóra.

Elkészültek a 2014-es falinaptáraik, kutyáik képeivel, aki megveszi, a telep kutyusait támogatja. Karácsonyi ünnepséget is szerveztek az ajkai gyepmesteri telepen, minden kutya kapott ajándékot. Rengetegen jöttek, szép karácsonyuk volt a gazdátlan kutyáknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!