Hírek

2013.12.23. 11:24

Az ünnepek alatt is elérhetők a kórházak, orvosok, gyógyszertárak

A karácsonyi ünnepek alatt, illetve az azt követő munkaszüneti napokon az ügyeleti rend szerint biztosítják a sürgős esetek ellátását az egészségügyi szolgáltatók. A gyógyszertárak is ügyeleti rendben működnek.

Varga Domokos Péter

Erről közleményben tájékoztatta lapunkat az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatalának Kommunikációs osztálya. A megyei ügyeletről az ÁNTSZ Veszprém megyei megyei honlapján lehet tájékozódni. Ebből kiderül, a piros betűs ünnepnapokon ügyeleti készenléti rend szerint tartanak nyitva a patikák. A gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a nyitva tartási rendet, elérhetőséget, valamint a legközelebbi folyamatosan nyitva tartó, vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, illetve a készenlét kezdő és befejező időpontját. Emellett fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.

A többi munkaszüneti napon (december 24-én is) a gyógyszertárak szombati munkarend szerint tartanak nyitva. Ezt a nagyobb városokban, ahol több patika is üzemel, – például a megyeszékhelyen és Pápán – néhány órával lehetett csökkenteni.

A háziorvosi és fogorvosi, valamint a fekvőbeteg ellátásban az ügyeletet ellátó helyek a szokásos ünnepnapi rendnek megfelelően fogadják a sürgősségi ellátásra szorulókat. December 27-én pénteken és 28-án szombaton, valamint 29-én vasárnap a szokásos rend szerint működnek azok a gyógyszertárak, amelyek hétvégi napokon egyébként is nyitva tartanak, például a bevásárlóközpontokban.

Az év minden napján, 24 órában működő Egészségügyi Toxikológiai Szolgálat a munkaszüneti napokon is hívható, ha mérgezés gyanúja merül fel. Az Országos Kémiai Biztonsági Intézet Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata a 06-80-2011-99 ingyenes, zöld számon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!