Hírek

2013.12.14. 18:59

Világhírű grafikák

Balatonfüred - A huszadik század második felének új utakat kereső nonfiguratív grafikájából kínál egy gazdag és átfogó válogatást a Vaszary-villa szombaton nyílt új kiállítása Művészet és tér címmel.

Győrffy Árpád

Acz Ars et Vita Alapítvánnyal közös rendezésben létrehozott tárlaton világhírű szobrászok és festők, köztük Pierre Alechinsky, János Bér, Eduardo Chillida, Deim Pál, Joan Miró, Günther Uecker, Antoni Tapies és Jan Voss különböző anyagokkal, technikákkal készült művei láthatók. A megnyitó bevezetőjeként Figula János játszotta el ütőhangszereken Iannis Xenakis görög építész, zeneszerző két tételes kompozíciójának első részét, hogy majd a köszöntők után a második rész előadásával visszavigye a hallgatóságot a grafikák világába.



Házigazdaként Cserép László, a FüredKult Kft. társügyvezetője köszöntötte a nagy számú érdeklődőt, majd a kiállítás egyik kurátora, Marghescu Mária műgyűjtő beszélt az absztrakt művek befogadásának bonyolultságáról. - A képzőművészeti alkotásoknál nagy a veszélye annak, hogy a látvány csapdájába esünk. Nem gondolunk arra, hogy a láthatón túl is lehet annak az alkotásnak mondanivalója, de ahhoz idő kell. Kérem, üljenek le egy-egy kép elé, és próbáljanak párbeszédre lépni velük, és akkor fognak mondani ezek a képek valamit - kérte a hallgatóságot. A március 23-ig látogatható kiállítást Mélyi József művészettörténész nyitotta meg, aki részletesebben is szólt egyes alkotók pályájáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!