Hírek

2014.01.17. 15:25

Csődeljárás zajlik az Aurora ellen - ''Kipakolt'' az egyik szállító

Balatonalmádi - Rövidesen jogerősen lezárulhat az a csődeljárás, amit a bíróság tavaly novemberben indított a Ramada Balaton Hotelt működtető Aurora Hotels Kft.-nél.

Győrffy Árpád

A csődeljárás alatt a Ramada Hotel zavartalanul üzemel, fogalmazhatunk ismét a felújításoknál használt fordulattal. Legutóbb 2011 nyarán írtunk a hotel körüli anyagi gondokról, amikor egy mosodás bedobta a törülközőt, és felszámolási eljárást kezdeményezett az egykori Aurora szállót üzemeltető Wossala Hotels Kft. ellen. A Wossala György tulajdonában lévő cégnek az igazi problémát a szálloda felújításához felvett hitel miatt felhalmozódott többmilliárdos tartozás okozta. A balatonalmádi szálloda üzemeltetését később az Aurora Hotels Kft. vette át. A hírek szerint most ennek a cégnek is gondjai vannak.

A céget 2011 nyarán hozták létre, egy héttel azután, hogy a szállodát korábban működtető Wossala Hotels Kft. felszámolása jogerősen megkezdődött. Az Aurora Hotels Kft.-nek eredetileg Wossala György és Wossala Beate közös cége, a W-TEK Consulting Kft. volt a tulajdonosa, majd néhány nappal később Wossala Beate lett az egyedüli tag. A cég 2011 végén vette át a Ramada működtetését a Wossala Hotels Kft.-től. Nem sokkal ezután az Aurora Hotels új tulajdonosa a frissen alapított Attika Kft. lett. Az Attika tulajdonosai közül a minősített több- ségű befolyást biztosító szavazati joggal egy Decanter Corp. nevű cég rendelkezik, amit a Marshall-szigeteken jegyeztek be.A csődeljárás alatt a Ramada Hotel zavartalanul üzemel (Fotó: Győrffy Árpád)

A Cégközlönyből dolgozó feketelista.hu adatai szerint az Aurora Hotels Kft.-vel szemben először 2012 szeptemberében rendeltek el adóvégrehajtást, amit tavaly májusban töröltek, majd tavaly júniusban újabb adóvégrehajtás indult. Ezt követte 2013. november 12-én a csődeljárás elrendelése. A bíróság vagyonfelügyelőnek a Hunyadi Válságmenedzser és Felszámoló Zrt.-t jelölte ki. Ugyanezen a napon, ugyanezzel a vagyonfelügyelővel csőd- eljárás indult az Attika Kft.-nél is.

- A csődeljárás elrendelése óta az Aurora Hotels Kft. a bíróság által kijelölt vagyonkezelő teljes felügyele-tével végzi a tevékenységét, a gazdálkodását, a kifizetéseket - magyarázta a pillanatnyi helyzetet a cég élére december közepén kinevezett Kerekes Kázmér.

Az ügyvezető az előzményekről nem akart beszélni.

- A csődhöz vezető út megítélése nem az én dolgom. Úgy gondolom, hogy megfelelő volt a csődkezelés, és ez jó feltételeket ad a hotel jó színvonalú működtetéséhez. Fogadjuk a vendégeket, bízhatnak bennünk. A visszajelzések szerint elégedettek is a szolgáltatásainkkal.

Kerekes Kázmér elmondta, hogy továbbra is biztosított a hetvennyolc dolgozó munkahelye. Nem volt és nem is terveznek elbocsátást. A decemberi fizetést is a törvényes időben, a múlt pénteken megkapták. Nincs tartozásuk a dolgozók felé, és ez továbbra is így lesz, biztosított a közművekkel való ellátottság is - mondta.

- Megfelelő foglalásaink vannak több hónappal előre. Nem azt mondom, hogy telt házzal megyünk, de a konferenciák folyamatos forgalmat biztosítanak ilyenkor is. Egy feszített, ellenőrzött gazdálkodással próbáljuk elérni, hogy ne kerüljük újra ebbe a helyzetbe. Jelen pillanatban és az előttünk álló hónapokban én biztosítottnak látom a szálloda likviditását - mondta Kerekes Kázmér.

A csődeljárás részleteiről nem tudtunk meg sokkal többet a vagyonfelügyelőtől sem. Ám nem maradtunk információ nélkül. Ahogy néhány éve a mosodás bedobta a törülközőt, úgy most a minibárokba snacket szállító Similabda Bt. vezetője borította ki a lisztet . Szabó Ferenc saját internetes oldalán adta közre a céggel kapcsolatos tapasztalatait, amiket szóban is megosztott velünk.Kerekes Kázmér, a Ramadát üzemeltető Aurora Kft.új igazgatója biztosítottnaklátja a szálloda likviditását (Fotó: Győrffy Árpád)

- Mintegy négy éve szállítjuk a hotelnek a ropogtatnivalókat. Mivel állandóan üzengetni kellett a számla rendezése miatt, addig nem küldtünk másik adagot, amíg a pénz meg nem jött. Később eljöttek az áruért, és készpénzben fizettek. 2013 márciusában azt kérték, hogy álljunk vissza az utalásos rendszerre. Fenntartásaimat hangoztatva, de belementem. Az első szállítmányt rendesen, a következőt már keservesebben fizették ki. 2013 júliusában hat karton terméket kértek 168 ezer forint értékben. Na itt kellett volna megszólalni a vészcsengőnek a fejemben, hogy miért kértek hat kartonnal a korábbi 1 2 helyett. Legközelebb jobban figyelek az ilyenre, és másnak is ezt ajánlom - mondta Szabó Ferenc, aki a pénzt több sürgetés ellenére sem kapta meg, helyette egy hirdetmény érkezett, amiből kiderült, hogy az Aurora Kft. csődeljárást kért maga ellen, amit a bíróság a fent leírtak szerint el is rendelt. Az adósoknak felajánlották, hogy a tartozás egytizedét kifizetik, de azt is öt év alatt, részletekben.

- El sem akartam hinni, hogy ilyen arcátlan ajánlattal állnak elő. Az esetemben például több volt a pluszköltségem, mint amennyit kapnék. Abban bíztam, hogy a január 8-ára összehívott csődegyezségi tárgyaláson ezt senki sem szavazza meg. Itt jött az újabb meglepetés, a hitelezők nagyobbik fele, néhány tized százalékos többséggel támogatta a tízszázalékos ajánlatot.

Szabó Ferenc máig nem érti, hogyan lehetett többséget szervezni egy ilyen ajánlathoz, talán a céghez kötődő hitelezői kör és más hitelezők külön ajánlatokkal való meggyőzése révén, gondolja utólag. A 168 ezres követelése alapján három szavazattal rendelkezett, ami alig másfél ezreléke volt az összes szavazatnak, ennek ellenére kicsit hibáztatja magát, hogy nem próbált már a tárgyalás előtt összefogást kezdeményezni a többiekkel, hiszen ismerte a hitelezői kört a hirdetményből.

Közben az is kiderült, hogy az internetes oldalán elhelyezett dokumentumok miatt az Aurora Hotels Kft. büntető feljelentést tett Szabó Ferenc ellen üzleti titok megsértése címén.

- Én mindent hirdetményként kaptam, miért gondoltam volna, hogy ez titkos. Egyébként is úgy vélem, hogy amit csináltam, az hasznos a társadalomnak, mert mások is tanulhatnak belőle, és akkor talán nem kerülnek hasonló helyzetbe - mondta a vállalkozó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!