Hírek

2014.01.20. 19:45

Elhitték a szivárványos mesét

Bakonybél, Győr – Becsapva érzi magát egy bakonybéli család, a megvádolt hamisnak tekinti az állítást. A szövevényes ügyben a két oldal érveit közöljük.

Kovács Erika

Kaufmann Gyula családjának Bakonybélben lakásrendbetételt, a három gyereknek játékokat, ösztöndíjhoz, jogosítványhoz segítséget ígért többek között egy győri asszony, akit egy közösségi oldalon ismertek meg. Ígéretére karácsonykor kipakolták házukat, várva a felújítást, a beígért wellnesspihenést, amiből nem lett semmi. A győri nő, Zsuzsa viszont azt állítja, valóban segíteni akart, minden ígéretét valóra váltotta volna, ha a család együttműködik vele.

- Egy hónapja hívott fel Győrből Zsuzsa, azt mondta, a Szivárvány Alapítványtól keres, mert egy másik alapítvány honlapján látta, nehéz körülmények között élünk, és segítene - kezdi a háromgyermekes, gyesen levő Kaufmanné, Anita a panaszát. - Korábban küldtem egy alapítványhoz segítségkérő levelet, amit láthatott. Másnap a nő jött a párjával és sok élelmiszert hoztak. Úgy tudtuk, adományból vették..

Anita elmondja: Zsuzsa jelezte neki, keresett építési vállalkozót, aki a házukat felújítja. Felhívott faipari céget is, vezetője ígérte neki: munkát ad a páromnak, aki ezért felmondott akkori munka helyén. Ígért még ajándékot, wellness pihenést, telefont, táblagépet, ösztöndíjhoz, jogosítványhoz segítséget. Mondta, jelentkezett egy vállalkozó, aki ajánlotta, kifizeti a 130 ezer forintos közüzemi tartozásunkat. Ekkorra a házunkra is összegyűlt a nő állítása szerint négy millió forint, alapítványoktól, üzletemberektől. Az építési vállalkozó járt nálunk, látta a házunkat. A nő fényképet mutatott azokról a bútorokról, amiket egy bútorbolt ajánlott.

Kaufmannék karácsony reggel kipakolták a lakást, hogy megkezdhessék a munkások a felújítást, úgy hitték, őket pedig négy napos wellness várja

 

Kaufmannék akkor fogtak gyanút, amikor intézkedni kellett volna, mindig közbe jött valami. Zsuzsa állította nekik, azért, mert például elmaradt csekkjeiket intézte, holott máig sehova nem érkezett be egy forint sem. Mindig mindent kimagyarázott nekik. Négy napos wellnesst ígért, amit az indulás reggelén mondott le kifogásokkal. - Ez karácsony reggel történt, amikorra a lakást kipakoltuk, mert mondta, jön a tervező és a munkások, akik nekiállnak a bontásnak. Ez volt az első igazi hideg zuhany, mert nem jöttek. Aztán kiderült, a hotel zárva volt karácsonykor, a férjem nem kapott munkára ígéretet, bútort sem ajánlottak nekünk. A nyomorból a nyomorba kerültünk, családunkat, gyermekeimet lelkileg tönkre tette - panaszolja Anita.

Miért mentünk ebbe bele? A gyerekeinkért. Hogy nekik jobb legyen! - állítja. Miért nem válaszoltam utolsó emailjére, amiben azt kérte, egyezzem bele, hogy hozzánk jöjjön minden segítség? Úgy láttam, már nem érdemes - mondja az elkeseredett asszony.

Zsuzsa az élelmiszerszállítmánnyal, amit Kaufmann Anitáéknak adott

 

Ballai Zsuzsanna állítása szerint Kaufmann Gyuláné december elején kereste meg azzal, hogy látta azt az oldalt, amit a családok segítésére hozott létre. Arra kérte - ezt közösségi oldali beszélgetések igazolják - hogy a férjének azt mondja, az alapítvány küldte Zsuzsának a levelet. Azonnal segítettem, gyűjtöttem kinn a hidegben és közösségi oldalamon is, élelmiszert, játékot, ruhaneműt: 25 ezer forint jött össze és 28 ezerért vettem élelmiszert a saját pénzemet téve hozzá. Saját költségen elvittem hozzájuk mindent. Egy vállalkozóval felvettem a kapcsolatot a közösségi oldalon, aki ígérte: ha gyűjtünk anyagot, ingyen elvégzi a családnál a munkát. Vele beszélgettünk arról, érdemes lenne alapítványi keretek között segíteni, mert támadások érhetnek, mint magánszemélyt. Jeleztem, ezt tervezem is. Zsuzsa emaileket küldött cégeknek, segélyszervezeteknek. Miután hallott arról, hogy Anita kétségbe vonja jószándékát, emailben számolt el a gyűjtésekről, és jelezte nekik, ezentúl úgy vállalja ezt, ha a családhoz érkezik minden. Erre Anita máig nem válaszolt.

- Karácsonyig 79 család keresett meg, sokan kaptak segítséget, tüzelőt. Most egy tardosi kislánynak juttat el saját költségen inzulint. Zsuzsa úgy tudja, az óvoda felvette volna a gyereket és Anita dolgozhatna, amit ő nem akart. Szerinte minden ígéretnek volt alapja, de ők országos szenzációt akarnak. Kiemeli: hibázott, hogy saját számlára gyűjtött pénzt, de minden fillér rászorulókhoz került, igazolni tudja.

- Ügyvédhez fordultam feljelentést teszek. Hamisak a vádak, minden állításomat igazolni tudom - mondja kétségbeesetten. Nem érti, végülis miért a nyilvánossághoz fordult, miért nem őt kereste Anita, mert minden bizonyítékot megmutatna neki.

Megkérdeztük Zsuzsától, miért bonyolódik ilyen ügyekbe, miért segít? Azt válaszolta, nagyon nehéz gyerekkora volt, senkire nem számíthatott, ezért ő most elszántan segíteni próbál mindenkinek, aki együttműködik vele. Vállalja az arcát, a nevét a médiában, úgy érzi, vállalható, amit csinál - érvel.
Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!