Hírek

2014.01.03. 17:32

Negyvenöt éve hirdeti Isten igéjét

Pápa - A keresztény tanítás nagyon szép, de azt kézzelfoghatóvá is kell tenni. Például lehetőségeink szerint törekedni kell a szegények, a rászorulók többféle módon történő támogatására. Többek között ezt a gondolatot fogalmazta meg Salgó Ferenc kanonok-plébános a Kiliáni beszélgetések legutóbbi alkalmán.

Polgár Tibor

A családias, meghitt hangulatú összejövetelnek ezúttal is a Szent József-kápolna és közösségi ház adott otthont, ahol Huszár Hajnal újságíró, szerkesztő-riporter beszélgetett a vendéggel. A beszélgetéssorozat háziasszonya a rendezvény elején Salgó Ferencet nyugodt, barátságos, tiszta tekintetű, derűt és pozitív energiát sugárzó emberként jellemezte, akiből árad a töretlen szeretet. Az őszinte, bensőséges beszélgetés során a jelenlévők megismerhették a Kiliáni beszélgetések aktuális vendégének élettörténetét, betekintést nyerhettek a papi hivatásba, valamint adventi gondolatokkal is gazdagodhattak.


Huszár Hajnal és Salgó Ferenc a Kiliáni beszélgetések decemberi alkalmán. Őszinte, családias, meghitt hangulatú összejövetelen vehettek részt az érdeklődők (Fotó: Polgár Tibor)

Salgó Ferenc kissé visszahúzódó, nagyon izgulós gyerek volt, aki nem szeretett a középpontban lenni, ezért mindenki meglepődött, amikor bejelentette, hogy Isten szolgája szeretne lenni. Saját bevallás szerint belső indíttatásból választotta a papi hivatást, amely egyre erősödött benne. Megjegyezte, volt egy időszak, amikor elbizonytalanodott, nem tudta biztosan, hogy a Jóisten is azt szeretné-e, hogy ő pap legyen. Aztán amikor érezte Isten hívását, majd elfogadta a végleges döntést, akkor megnyugodott – szavai alapján pedig ez a legbiztosabb jele a jól választott hivatásnak.

A győri bencés gimnáziumban sikerült levetkőzni a felesleges izgulást, görcsösséget, szembenézett önmagával, és többé már a kudarctól sem félt. 1968-ban, Veszprémben szentelték pappá. Immár 45 éve szolgál papként, 28 esztendeje Pápán hirdeti Isten igéjét. Rendkívül széleskörű papi tevékenységet folytat: a megszokott plébánosi teendők mellett többek között rendszeresen jótékonykodik, támogatja a rászorulókat, segíti a Mária Rádiót és számos helyen vállal szerepet hitoktatóként. - A keresztény tanítás nagyon szép, de azt kézzelfoghatóvá is kell tenni. Például lehetőségeink szerint törekedni kell a szegények, a rászorulók többféle módon történő támogatására. A környezetemben látom ennek a gyümölcsét: az emberek elgondolkodnak, és étellel, ruhával, anyagiakkal segítenek a szükséget szenvedőknek - hangsúlyozta Salgó Ferenc.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!