Hírek

2014.01.03. 17:20

Megúszható-e baleset nélkül?

Mindenkinek van legalább egy ismerőse, aki síbalesetet szenvedett. Michael Schumacher F1-világbajnok minapi életveszélyes fejsérülése ismét aktuálissá tette a kérdést, mennyire kockázatos a síelés, megelőzhetők-e a balesetek a sípályákon?

Kovács Erika

-Csak kijelölt pályán síeljünk, viseljünk védőfelszereléseket, bukósisakot, gerincvédőt, és soha ne menjünk a hegyre egyedül! - ezt tanácsolja a síbalesetek elkerülése érdekében az eplényi Pordán Attila profi snowboardos, oktató, aki úgy véli, Suminak pechje volt, ami bárkivel megtörténhet.

-Tizenkilenc éves korom óta snowboardozom, amit néhány évig versenyszerűen űztem, freestyle szakágon, de évek óta már csak kedvtelésből, megszállottságból űzöm, táborokat, versenyeket, tehetségkutatókat szervezünk barátaimmal, és a Magyar Snowboard Szövetség segítségével. Az utánpótlás nevelés érdekel, hisz a gyerekeké, junioroké a jövő! vezeti fel a témát a 36 éves sportember. Schumacherről azt mondja, freeride balasetet szenvedett, ami pályán kívüli csúszást jelent szűzhavas, még érintetlen területen. Sumi mindig is kereste az adrenalin szintet növelő szituációkat. Szerencsétlen balesete volt, ami előfordulhat bárkivel, aki a nyomvonalról lemerészkedik. Pordán Attila szerint egyébként isteni érzés szűzhavon siklani, maga a csoda, adrenalin bomba! Meghódítani egy lejtőt, ahol korábban még senki nem járt, semmihez sem fogható érzés! De kockázatos. Fontos szabály, hogy soha ne kezdjünk el csak úgy vaktában siklani, egyetlen lejtőnek se induljunk neki tájékozódás nélkül! Aki szűzhavazásra adná a fejét, legyen körültekintő! Az sem árt, ha van a csapatban egy olyan, ember, aki már járt ilyen körülmények között, akinek helyismerettel rendelkezik. Ő legyen a vezető, mint hajón a kapitány - javasolja Attila.

Pordán Attila síoktató civilben szenvedélyes snowboardos

A sípálya alján mindenütt jelzik az aktuális híreket hőmérsékletről, lavinaveszélyről, hómennyiségről, aznapi várható időjárásról. Vigyünk magunkkal hátizsákot, lavina csipogót, amit lehet bérelni, és életet menthet, mert ha tényleg baj van, így megtalálnak. Kell még lapát, lavinaszonda, és némi enni és innivaló. Érdemes megkérdezni a felvonó kezelőket, hogy milyen időjárási és hóviszonyok vannak fenn a hegyen, a helyiek sokat tudnak segíteni, hiszen ott élnek, jól ismerik a terepet. Ausztriában nem szeretik a pályán kívüli, lezárt területen való csúszást. Nem véletlenül zárják le ezeket a veszélyes pályákat. - Egyszer nekem is elvették a bérletemet mindjárt első nap, mert tiltott helyen csúsztam - jegyzi meg, hozzátéve: Franciaországban viszont nem tiltják a pályán kívüli síelést, boardozást, sokan éppen emiatt mennek oda. Tavaly egy barátom balesetet szenvedett, egy freeride kalandunk alkalmával, de megúszta bordarepedéssel. Rajta is volt sisak és gerincvédő.

Attila kiemeli, hogy felszerelésünket mindig ellenőrizzük, legyen kifogástalan! A sílécet, boardot vigyük szervízbe, nézzék át, waxolják le, állítsák be a kötéseket, ne a túrán kelljen ezzel foglalkozni. Mindenkor tartsuk be a síkresz szabályait: a tudásunknak megfelelő pályát válasszunk, ne menjünk neki egyből a fekete pályának, úgysem fog menni, hiszen először járni tanulunk, aztán szaladni. Öltözzünk a síruha alá, aztán jöhetnek a védő felszerelések, például a gerincvédő, végül egy pulóver, kényelmes és vízhatlan sínadrág, kabát, kesztyű, nagy hidegben érdemes arcmaszkot is felvenni, Szemüveg alapvetően fontos a jó látás miatt, mert a hó vakíthat, másként láthatjuk a kontúrokat, a sisakot kötelezővé kellene tenni minden sípályán mindenkinek. A kesztyűnek súlyos sérülésektől védheti meg a kezünket. Ügyeljünk továbbá arra is, hogy érvényes biztosításunk legyen pályán kívüli balesetre is!

-Az alkoholfogyasztást ugyanúgy megtiltanám, mint a közúti közlekedésben. Ez a hegyeken is nagyon veszélyes lehet - hangsúlyozza Pordán Attila.

Első lépések oktató segítségével a barátságos eplényi sípályán. Mindenkor tartsuk be a síkresz szabályait: a tudásunknak megfelelő pályát válasszunk, ne menjünk neki egyből a fekete jelzésűnek.
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!