Hírek

2014.01.31. 15:15

Nincs jég a Balatonon

A naptár állása és az időjárás-előrejelzések alapján ma már egyre kisebb az esélye annak, hogy ezen a télen még korcsolyázhatunk a Balatonon, de a korábbi évek tapasztalatai alapján még most sem lehet kizárni a lehetőségét.

Győrffy Árpád

A tihanyi iskolások telente sokat korcsolyáznak még a tornaórákon is. A vékony jég miatt most nem mehetnek rá a száz méterre lévő tóra, ezért a rézsűn való csúszkálással kárpótolják magukat (Fotó: a szerző)

A múlt évhez hasonlóan most sem alakult ki jégtakaró a tavon január végére. Legfeljebb a sekély, néhány centiméteres vízmélységű területeken van vékony jég, de ilyennel is csak a hullámzástól védett területeken találkozunk. Ugyanakkor a partvédőművek kövein kialakult vastag jégréteg jelzi, hogy nagyon közeli időpontban bekövetkezhetne a Balaton teljes befagyása, ha tartósan jóval nulla Celsius- fok alatt maradna a levegő hőmérséklete. Erre azonban nem sok esély van a meteorológusok szerint. Persze még ne temessük el teljesen a korcsolyaszezont, hiszen három évvel ezelőtt is február elején fagyott be újra a Balaton egy januári kiolvadás után. A másik kedvelt helyen, a tihanyi Belső-tavon 3 4 centiméter vastagságú jeget találtunk. Ezen még nem tanácsos korcsolyázni, mert könnyen beszakadhat. A vonatkozó jogszabály szerint a tavak jegén, a kikötők területét kivéve jó látási viszonyok között akkor tartózkodhatunk, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, nem mozog. Ha nincs kijelölt jégpálya, akkor mindenkinek magának kell a saját felelősségére megállapítani, hogy rá szabad-e menni a jégre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!