Hírek

2014.01.02. 18:25

Sokan kivárják, mi lesz

Jó lenne valami pozitív gondolattal indítani az új évet, hiszen a hiedelmek szerint az első napok tapasztalatai meghatározzák az egész év hangulatát.

Barták Péter

Tesznek is ezért a politikai életünk szereplői: minden oldalon a maguk vélt vagy valós eredményeit, kívánságait, ígéreteit hangsúlyozzák ezekben a napokban, természetesen azzal a nem titkolt céllal, hogy az idei választásokon a polgárok majd emlékeznek minderre. Az ember vérmérsékletétől, érdeklődésétől, elkötelezettségétől függően hajlamos is elhinni, elfogadni mindezt, és akceptálja a kezdeményezők javaslatait.

Vannak azonban, akik a szemüknek és a pénztárcájuknak hisznek, ezért kivárnak. Szeretnék megtapasztalni, hogy az év elején elhangzó vagy éppen törvényben, miniszteri határozatokban rögzített változások a valóságban hogyan jelentkeznek. Például az élő- és félsertés áfájának 27-ről 5 százalékra való csökkentése tényleg okoz-e fogyasztói árváltozást. Az első tapasztalatok szerint sajnos nem, de ennek megvannak a teljesen logikus okai.

Aztán itt van a pénztárgépek adóhatósághoz való bekötésének problémája. Hihetetlen, de lassan két éve nem sikerül megbirkózni a bevezetésének törvényben előírt megoldásával. Eddig már kétszer hosszabbították meg a határidőket, de január elsejével mindössze 10 százalékát sikerült bekötni a pénztárgépeknek. És ez alól nem kivétel a minduntalan példaként emlegetett hazai élelmiszer-áruházlánc sem. Vagyis a gazdaság sokat említett kifehérítésének egyik kulcstényezője csak nem akar megvalósulni nálunk. Ha a pénztárgépek minden adata rendelkezésére állna az adóhatóságnak, nehezebb lenne mindenféle manipuláció kivitelezése az adók elcsalásának, ami hatalmas változást hozna az állami bevételek alakulásában. Kell-e mondani, hogy ez mit jelentene 2014-ben?

Címkék#jegyzet
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!