Hírek

2014.01.07. 22:07

Trükkös módon csaltak ki pénzt

Veszprém - Fondorlatos módon csalt ki egymillió forintot három többszörösen büntetett előéletű férfi a börtönből ismerősük feleségétől. A vád: hivatalos személyi jelleg színlelésével elkövetett hivatali befolyással üzérkedés bűntette.

Mátételki András

A váci fegyházban egy zárkában ült 2011 májusában a móri B. Kálmán (29), a dunaújvárosi S. Csaba (39) és az oroszlányi J. Ignác (38). Dr. Gulyás Ildikó ügyész keddi vádbeszédéből kiderült: a már korábban bevált trükköt dobta be ismét a három vádlott. Felhívták telefonon egy tehetősnek vélt veszprémi rabtársuk feleségét, akivel B. Kálmán - Kovács főhadnagyként bemutatkozva - közölte május 21-én este, hogy a férfi verekedésbe keveredett, s eltörte ellenfelének álkapcsát és két bordáját. Ezek után közölte az asszonnyal, hogy ebből nagyon rosszul jöhet ki a férje, ám ő el tudná simítani az ügyet: a már úton lévő orvost visszatartja, a zárkatársakat lecsendesíti, a többi őrrel pedig megbeszéli, hogy az eset felett hunyjanak szemet. Az iratokat pedig eltünteti.

A több megszakítással történt 24 perces beszélgetés végén közölte az első rendű vádlott, hogy az ügy eltusolásáért egymilliót kér. Az összeg előteremtésére két órát adott. Az álfőhadnagy végül kegyes volt, belement, hogy a summát két részletben adja át a nő, aki az édesanyjától kapott 500 ezer forintot még aznap este elvitte a székesfehérvári plaza parkolójába, ahol a telefonáló lánytestvére vette át a summát. Az egymillió második részének átadására másnap délelőtt került sor, ugyancsak a plazánál. Mindkét alkalommal a zárkatársak hozzátartozói elosztották egymás között a pénzt. Ugyanakkor 100 ezer forintból B. Kálmán rokonsága élelmiszereket, cigarettákat, tisztálkodószereket tartalmazó csomagot küldött be a triónak.

Az utolsó telefonhíváskor B. Kálmán közölte a nővel, hogy az egészet úgy találták ki, s ő nem tiszt a börtönben, a férje által okozott sérelmet kívánta így megtorolni.

Az elhangzott vádirat szerint újabb összeget akartak kicsalni az asszonytól, amikor egy hét múlva egy Monostori nevű „munkatárs” kereste őt a Nemzeti Nyomozó Irodától, hogy leleplezzék az álfőhadnagyot. Az asszony gyanút fogott, s végleg megszakította a kapcsolatot B. Kálmánnal.

A törvényszéken zajló, dr. Szakács Katalin vezette tárgyalásra nem jött el a szabadlábon védekező J. Ignác, mondván beteg. B. Kálmán azzal védekezett, hogy valóban ő volt a tippadó, ugyanakkor azt állította, ő nem beszélt a sértettel, őt fenyegetéssel arra vették rá társai, hogy figyelje az őrök mozgását az ajtóból. S. Csaba szerint viszont végig társa, B. Kálmán telefonált.

A tárgyaláson az is kiderült, hogy a vádlottak ezt megelőzően is „telefonálgattak” már, s több százezer forintot csaltak ki hiszékeny emberektől, amiért a tatabányai ügyészségen vádat emeltek ellenük.

A per márciusban folytatódik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!