Hírek

2014.01.04. 20:48

Átadták a Hangvillát

Veszprém - Nagyszerű érzés Veszprém polgárának lenni, mondta Porga Gyula polgármester a szombat esti újévi fogadáson, melyet a Hangvillában tartott a városi önkormányzat és ami egyben a multifunkcionális közösségi tér hivatalos átadó ünnepsége is volt.

Balla Emőke

Nagy büszkeség és nagy tisztesség, hogy a Hangvilla adhat helyet az újévi fogadásnak. Remélem, hagyomány lesz belőle, ahogyan a karácsonyi koncertből és az újévi koncertből is, fogalmazott Bélafi László. Az ügyvezető felidézte az építkezést. Nem volt alapkőletétel, nem tartottak bokréta ünnepséget, amikor az épület eléri a legmagasabb pontját, hiszen harminchárom évvel ezelőtt már elérte azt. Hagyományos átadó ünnepséget sem szerveztek, tavaly november 29-én telt házas előadással nyitotta meg kapuit a ház, az elmúlt időszakban 19.234 néző váltott jegyet az előadásokra. A Hangvilla megvalósítását Bélafi László évek óta tervezte. - Az eredeti elképzelés - miszerint kell egy koncertterem a városban - után az igények is változtak: nemcsak jó akusztikájú koncertteremre van szükség, hanem egy közösségi térre, ahol közösségi életet lehet élni, megélhetjük közös ünnepeinket. Úgy tapasztalom, a Hangvilla közszeretetet élvez. Szeressék, óvják, jöjjenek minél többször, éljék meg közösségi térként - mondta Bélafi László.

Porga Gyula polgármester szerint 2013 a megújulás éve volt, 2014 a veszprémiek éve lesz. 2013 látványos változásokat, megújulást hozott a városban: elkészült a belváros, felépült a Hangvilla, a kultúra és a művészetek otthona, ajándék Veszprémnek a veszprémiektől. Mégsem ajándékba kaptuk, megdolgoztunk érte, a közös áldozatvállalás nem volt hiábavaló. A polgármester köszönetet mondott mindenkinek, aki részese volt a város gazdagodásának, megújulásának. Nem feledhezhetünk meg elődeinkről, a mai Veszprém méltó elődei örökségéhez. Nagyszerű érzés Veszprém polgárának lenni, élvezzük, amit Veszprém nyújtani tud, hangsúlyozta a polgármester. 

Az est háziasszonya, Kéri Kitty, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze felkérte Nagy Károly apát kanonokot az intézmény megáldására. Áldást, imádságot mondtak a történelmi egyházak képviselői: dr. Márfi Gyula érsek, Janka Ferenc görög katolikus lelkész, Steinbach József református püspök és Isó Zoltán evangélikus lelkész.

 Navracsics Tibor: Veszprém varázsának titka, hogy olyan polgársága van, amelynek, ha lehetőséget adnak, a kultúra teremtéséhez fordul (Fotó: Penovác Károly)


Ünnepi műsort adott a Mendelssohn Kamarazenekar,  keresztmetszetét a január 1-jén a Hangvillában tartott újévi koncertnek. A műsorban Bartók, Orbán György, Strauss és Hacsaturján zeneművei hangzottak el.

Az előcsarnokban tartott újévi fogadáson dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes mondott pohárköszöntőt, összevetve a Hangvilla építését a száz évvel ezelőtt épült Veszprémi Petőfi Színház létrejöttével. "Ahogyan ma a Hangvilla újszerűségével Veszprém egyik meghatározó épületévé vált, úgy volt meghatározó száz évvel ezelőtt a színház épülete, amely egy kisváros erős polgárságának optimizmusát, élni akarását és kultúra szeretetét fejezte ki. A 20. század elején megépíteni és fenntartani egy ekkora épületet, rendezvényeket szervezni, valószínűleg még nagyobb feladat volt, mint száz évvel később ilyen gyönyörű rendezvényközpontot, hangversenytermet és a hozzá járuló tereket belakni, használni. Talán Veszprém varázsának ez az egyik titka: olyan polgársága van, amelynek ha lehetőséget adnak, szinte első mozdulatában a kultúrához, kultúra teremtéséhez fordul. Veszprém létrehozta a Hangvillát, ismét erőt, optimizmust és kultúra szeretetet sugároz" - fogalmazott a miniszter, majd köszönetet mondott Bélafi Lászlónak és Porga Gyulának a végzett munkáért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!