Hírek

2014.02.23. 13:20

Kivívta a tanulók tiszteletét - Földesi Csaba a hónap tanára

Jó érzés azt látni, hogy hatok a diákokra, megfogadják, amit mondok, fogalmazta meg Földesi Csaba, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium tanára, akinek ez csak az ötödik tanéve, az olvasói szavazatok alapján azonban ő lett a hónap tanára januárban.

Balla Emőke

Földesi Csaba ajkai születésű, a tósokberéndi általános iskola után választotta a veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumot, annak környezetvédelmi osztályát, a környezetvédelem már akkor érdekelte. A technikum elvégzése után a Pannon Egyetem környezettudomány szakán környezetkutatónak tanult, ezzel párhuzamosan a második évtől elkezdte a kémia–környezettan szakos középiskolai tanári képzést is.

Tanár szakos hallgatóként a tanítási gyakorlatot már az Ipari szakközépiskolában végezte. „Az első órákon úgy remegett a lábam, mint mikor az első szülői értekezleten kellett kiállnom a szülők elé”. Utolsó éves volt az egyetemen, mikor a szakközépiskola igazgatója, Irányi László felkérte őt a laborgyakorlatok tantárgy tanítására. Negyedik évfolyamon, egy osztályban tartott gyakorlatot, így kezdődött a tanári pályafutása. 2009-ben diplomázott az egyetemen, azóta dolgozik az Ipari Szakközépiskola és Gimnáziumban, főként szakmai tárgyakat – laborgyakorlatokat, környezettechnikát, jogi ismereteket –, osztályában közismereti kémiát is oktat. Mint mondta, örült, hogy visszatérhetett az egykori alma materbe, hogy itt kapott lehetőséget, ahol szakembereket képeznek, a kémiát és a szakmai tárgyakat mélységében tanítják.

– Kezdetben nehezebb volt a tiszteletet kivívnom. Pár évvel voltam idősebb a diákoknál, ki kellett alakítani az erőviszonyokat, meg kellett határozni a követelményeket, kijelölni a határokat. Hogy szigorú vagyok-e? Inkább következetes. Mindig egyértelműen elmondom a diákoknak, mit szeretnék tőlük visszakapni, visszahallani. Kérdezni mindig lehet, de a dolgozatnál már nem, ott én kérdezek. A diákok partnerek ebben, elfogadják ezt a hozzáállást.

Földesi Csaba szereti, ha egy diáknak van humorérzéke. Egy poén belefér, ha az óra légköre engedi (Fotó: Penovác Károly)

Földesi Csaba idén saját osztályt kapott. Az első szülői értekezleten ugyan még izgult – bár egy véletlen poén átsegítette a kezdeti nehézségeken –, a második alkalommal már könnyebben ment. Osztályát vidám, jó hangulatú társaságként, jó kis csapatként jellemzi, nincs nagy probléma a diákokkal.

Szereti, ha egy diáknak van humorérzéke; egy-egy poén belefér, ha az adott óra légköre engedi. A laborgyakorlaton tíz-tizenkét tanuló dolgozik egy órán, itt kötetlenebb a légkör, a többi, általa tanított tárgy azonban odafigyelést, koncentrációt igényel. A környezettechnika, amit ötödéves környezetvédőknek, technikusoknak tanít, komplex tárgy, számításokkal, a jogi ismeretek a környezetvédelmi törvényeket tartalmazza. Kedvenc anyagrésze a kémiai számítások.

Földesi Csaba jól érzi magát az iskolában, szeret tanítani, a diákokkal lenni, harmadik esztendeje a diákönkormányzat munkáját is segíti. Az, hogy jelölték őt a hónap tanára szavazáson és azt megnyerte, kellemes meglepetés, ez még nagyobb lendületet ad számára, mondta. A szavazás ideje alatt sítáborban volt, a sport része az életének, ez a hobbija. Az ajkai csapatban kézilabdázik, heti háromszor edzésre jár, miközben vizsgázott kézilabdabíró; hétvégenként játszik vagy meccset vezet. Valószínűleg a későbbiekben a játékvezetés dominál majd, nyaranta pedig marad a strandkézilabda. Sportos hátterét sokan ismerik, és azt gondolják róla, hogy testnevelő tanár.

Földesi Csabának van egy mottója. „Nem tudtam, hogy lehetetlen, ezért megcsináltam”. Pályáját, életét, pedagógiai munkásságát ez vezérli: nem szabad azt mondani, hogy nem tudom, ezt a diákoknál sem szereti, nem fogadja el tőlük. Meg kell próbálni, nem lehet nemet mondani. Nincs lehetetlen, vallja.

 

Várnak újabb jelölteket

Olvasóink szavazataikkal Földesi Csabát, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium pedagógusát választották meg január hónap tanárának Veszprém megyében. Február hónap tanárát március 3-án 9 órától március 10-én 9 óráig lehet ajánlani, az olvasók által javasolt tanárokra március 17-án 9 óráig lehet szavazni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!