Hírek

2014.02.28. 16:46

Kutyaszorítóban - Lehet e vakvezető egy "képzetlen" palotapincsi?

Kizavartak a családsegítő központból egy kutyával érkező látássérültet. Az intézmény azzal védekezik, hogy az eb nem vakvezető kutya volt. A látássérült az ügyintéző stílusát is nehezményezi.

Marton Attila

– Bekopogtam az irodába. Kijött az ügyintéző a folyosóra, és azt mondta, takarodjak ki a kutyával az intézményből - kezdi történetét U. R., akinek látásproblémáihoz cukorbetegsége vezetett: a bal szemére vak, a jobb szemével 90 százalékban nem lát. Egy nyomtatványért ment a hivatalba.

A családsegítő szolgálathoz egy nyomtatvány igénylése miatt ment, mint mondja, biztonságosabban tud közlekedni a kutyával, még ha nem is egy kiképzett vakvezetőről van szó. Gyakran utazik tömegközlekedéssel, de mindig engedélyezték, hogy magával vigye a palotapincsijét.

Megkerestük a Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ vezetőjét. Nagyné Fáró Katalin elmondta, a látássérült ügyfél egy hobbikutyával érkezett, így az ügyintéző jogosan kérte arra, hagyja kint az állatot a folyosón. Az irodába nem lehet bevinni állatot, csak vakvezető kutyát, mondja. Az intézményvezető visszautasítja azt a vádat is, hogy munkatársa minősíthetetlen hangon szólította volna fel U. R.-t a távozásra, majd hozzáteszi, az ügyfelet nem érte hátrány az ügyintézésben, ugyanis rövidesen visszatért a kutya nélkül, és elintézte, amit akart.

Vakvezető kutyának a látássérült személy vezetésére kiképzett kutya minősül, tájékoztatott dr. Fábián Alexandra, az Egyenlő Bánásmód Hatóság Veszprém megyei referense. A kiképzés szabályait egy 2009-es minisztériumi rendelet határozza meg. Ez engedélyezi a vakvezető kutyával való tartózkodást a közszolgáltatást nyújtó intézményben, tömegközlekedési eszközön, üzletekben, bevásárlóközpontban, piacon, állatkertben, közterületen.

Amennyiben a látássérült nem a rendelet szerint kiképzett és tanúsítvánnyal rendelkező kutyával kíván közszolgáltatást nyújtó helyre belépni, úgy a kutya belépésének megtiltása jogszerűnek minősülhet, fűzte hozzá a referens.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!