Hírek

2014.03.27. 17:30

Autót is robbantottak a holland katonák

Több más célpont mellett egy autót is felrobbantottak csütörtöki gyakorlatukon a Holland Királyi Hadsereg 13. Gépesített Dandár katonái az újdörögdi lőtéren.

Szabó Péter Dániel

Ahogy arról már lapunkban is beszámoltunk, mintegy két hete zajlik térségünkben a Várpalotai Kihívás 2014 névre keresztelt holland vezetésű nemzetközi hadgyakorlat. Az április közepéig tartó kiképzési rendezvény részeként csütörtökön robbantási feladatokat hajtottak végre a bevezetőben említett gépesített dandár katonái. A gyakorlaton négy különböző akadályon mutatták be a robbanótöltetek hatását: fa, beton és fém anyagokon, illetve egy autón is.

A hollandok már csütörtök reggel elkezdték az előkészületeket az MH Bakony Harckiképző Központ kezelésében lévő újdörögdi lőtér speciálisan kialakított részén, ahol a földbe ásott mélyedésekben élesítették, majd robbantották fel a tölteteket. Erre azért van szükség, tudtuk meg a helyszínen, hogy a katonák éles helyzetben, például a missziók során is tudjanak megfelelően reagálni a különböző harci helyzetekre. Ilyen lehet például, amikor egy útszakasz blokkolásához fákat kell az útra dönteni, egy épület bejáratát kell megtisztítani és átjárhatóvá tenni vagy épp egy hidat kell berobbantani.

A gyakorlat során jelesre vizsgázott a feladatban résztvevő mintegy 35 katona, akiknek munkáját a holland vezető tisztek mellett a magyar katonai rendészek is a helyszínen ellenőrizték. Sikeres volt leginkább látványosnak ígérkező feladat, egy Opel Tigra személygépkocsi felrobbantása is. A négykerekűn, amelybe mintegy nyolc kilogramm TNT-t pakoltak be a szakemberek, alapos pusztítást végzett a robbanás, a nyomás méterekkel hátrébb is tolta a kocsit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!