Hírek

2014.03.28. 14:09

Katie Melua, Vaya Con Dios és Youssou Ndour a VeszprémFesten

Katie Melua, a Vaya Con Dios, a The Brand New Heavies és Youssou Ndour is fellép a veszprémi várban júliusban, a tizenegyedik alkalommal megrendezendő VeszprémFesten.

Balla Emőke

Tizenkét-tizenhárom ezer látogatót várnak idén a VeszprémFest nagyszínpadi produkcióira, tizenöt-húszezer embert az Óváros téri Rozé, Rizling és Jazz napokra, mondta Mészáros Zoltán, a VeszprémFest igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón, ahol az idei programot ismertette.

A nagyszínpadi programokat július 15. és 20. között rendezik. A zenei fesztivált július 15-én a mali énekes, Fatoumata Diawara és a kubai zongorista, Roberto Fonseca transzatlanti találkozója nyitja, július 16-án a grúz származású brit énekes, dalszerző, zenész Katie Meluát köszöntheti a közönség, először Magyarországon. A belga származású zenekar, a Vaya Con Dios közel harminc éves pályafutása alatt több mint negyven országban koncertek százait adta, az együttes Veszprémbe is a legnagyobb slágereit hozza július 17-én. A The Brand New Heavies a londoni acid dzsessz képviselője, tavaly ünnepelte huszonöt éves fennállását, Veszprémben július 18-án hallhatja a közönség, július 19-én pedig a szenegáli Youssou Ndour koncertezik a fesztiválon, aki politikai szerepvállalása miatt három év kihagyás után most tér vissza a zenéhez.

A VeszprémFest zárónapja, július 20-a, a Magyar jazz napja; szeretnék hagyománnyá tenni, hogy a Sziget után a veszprémi fesztivál része legyen a program. A hat órától éjfélig tartó koncerten fellép a Pátkai Rozina Sextett, Kőszegi Imre, Borlai Gergő, Kaltenecker Zsolt, a Modern Art Orchestra és Horváth Charlie.

A Rozé, Rizling és Jazz Napokat július 14. és 22. között rendezik az Óváros téren, naponta három koncerttel, a kolostorban a "nagy generáció" képviselői, Sebestyén Márta, Somló Tamás, Dés lászló és Karácsony János adnak koncertet.

A VeszprémFest tavalyi koncertjeit tizenháromezren látogatták. A közönség fele Budapestről, illetve Veszprémből és vonzáskörzetéből érkezik, de a Dunántúlról is sok vendéget fogadnak, a koncertek látogatói magas státuszú, vezető beosztású értelmiségiek. A látogatók 12 százaléka több mint ötször járt a veszprémi fesztiválon, évek múlva várhatóan nő a törzsközönség.

A VeszprémFest idei költségvetése több mint 200 millió forint, Veszprém városa 20 millió forintot biztosít, a Nemzeti Kulturális Alaptól 45-50 millió forintot, a jegybevételből 75 millió forintot várnak, a többi szponzori támogatás, jelenleg a főszponzort keresik. A jegyeket április 1-től árusítják, a legolcsóbb jegyek 3900 forintba kerülnek, a legdrágábbak a Katie Melua és a Vaya Con Dios koncertje szóló jegyek, ezekre 10 és 20 ezer forint közötti áron lehet jegyet vásárolni.

A Városházán tartott sajtótájékoztatón dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: minden korban találunk olyan embereket, akik sokat tettek a városért, vasútvonalat, színházat, nyomdát alapítottak, fesztivált hoztak létre. A VeszprémFest a várost Európában is ismertté tette. Boldogság számára, hogy az elmúlt négy évben annak a városnak lehetett országgyűlési képviselője, melynek kiváló polgárai vannak, kiváló polgármestere van. Porga Gyula polgármester emlékeztetett arra, Veszprém két héttel ezelőtt Holnap Városáért Díjat kapott. A történelmi falak között élő és pezsgő kulturális élet van; a múlt inspirál, aktív közösséget  hoz létre, élő kultúrát közvetít. A VeszprémFest tíz év alatt legendává vált. Az is nagy teljesítmény, hogy Mészáros Zoltán tizenegy éve egyben tudta tartani a fesztivált létrehozó csapatot, közösséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!