Hírek

2014.04.16. 07:58

Elvonul a holland haderő

Veszprém - Példaértékűnek tartja a holland katonák hozzáállását Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke, akivel a napokban záruló holland vezetésű nemzetközi hadgyakorlat apropóján beszélgettünk.

Szabó Péter Dániel

- A környéken élők annyit érzékeltek az elmúlt hetekben, hogy megnövekedett a katonai járműforgalom a közutakon, s rendre helikopterek húztak el a fejük felett. Mit kell tudni a napokban záruló holland vezetésű nemzetközi gyakorlatról?

- A holland katonák március elején érkeztek hazánkba, a gyakorlat szervezése, előkészítése ugyanakkor közel másfél éve elindult már. A történet előzménye, hogy a Magyar Honvédség 2006-ban a hollandoktól vette át az afganisztáni Pol-e Khumriban a tartományi újjáépítési csoportot, s már akkor felvetődött, hogy a két nemzet hadserege folytassa az együttműködést. A hollandok rendszeresen gyakorlatoznak az Egyesült Államokban, Kanadában vagy épp Németországban, először 2008-ban jártak nálunk. Az Egyesült Államok hadereje által biztosított helikopterek is segítették a 13-as légi-mozgékonyságú dandár felkészülését, ám abból a szempontból könnyebbség volt az elmúlt évek hasonló kiképzési rendezvényeihez képest, hogy éles lőszereket nem használtak a hollandok. A katonák és a járművek mozgatása a magyar féllel együttműködve történik. Próbáljuk ugyan a lőtéren kívüli mozgást a minimálisra szorítani, ám azt látni kell, hogy 3200 ember esetében ez nem egyszerű feladat. Hajón, majd Szlovénia felől közúton érkeztek járművek, de vasúton is hoztak technikai eszközöket, emellett pedig a folyamatos utánpótlást a pápai légibázison keresztül látják el a hollandok.

- A lakosság irányából főképp a nyugodt pihenést zavaró az éjszakai repüléseket illetően érkezett kritika. Miért van szükség ezekre a műveletekre?

-  A NATO-ban, valamint a holland és a magyar hadseregben egyaránt az a gyakorlat, hogy a harcászati feladatok egyharmadát éjszaka kell végrehajtani. Az afganisztáni tapasztalatok is azt mutatták, hogy ezt a képességet meg kell erősíteni. Az ottani ellenállókkal szemben ugyanis hatékonyabban fel lehetett venni a harcot az éj leple alatt, hiszen nem rendelkeztek éjjellátó eszközökkel, ami technikai- és erőfölényt jelentett a hadseregnek. Az ilyen jellegű bevetésekhez azonban hozzá kell szokni, a speciális képesség megszerzéséhez pedig szükség van éjszakai gyakorlatokra is. Igaz ez a helikopterpilótákra is, akiknek ilyenkor főképp a műszerekre hagyatkozva kell repülniük. Tény, hogy hanghatásokkal jár, ám az országvédelemre és a missziós szerepvállalásra történő alapos felkészülés miatt szükség van rá, ezért kértük és kérjük is a lakosság megértését.

Böröndi Gábor dandártábornok: a holland királyi hadsereg hozzánk hasonló eljárásokat követ (Fotó: Penovác Károly)

 

-  Mi tanulhatnak a katonáink a hollandoktól, hogyan profitálhat a gyakorlatból a Magyar Honvédség?

- Mindketten NATO-tagállamok vagyunk, ezért van bennünk egy egészséges kíváncsiság, hogy mit csinálnak másképp, esetleg jobban, mint mi, magyarok. A speciális harcjárművek használata esetén ez éppúgy igaz, mint a parancsnoki döntéshozatal folyamatát illetően. A tapasztalatszerzés érdekében úgynevezett árnyékbeosztásba helyeztünk magyar tiszteket, akik részt vesznek a parancsok kihirdetésén, testközelből látják a szakterületek, például híradó vagy logisztika munkáját, együttműködését. A kommunikáció, a lakosság tájékoztatása területén is együtt dolgozunk, de közös vegyvédelmi feladatokat is végrehajtottak katonáink. A holland királyi hadsereg egyébként hozzánk hasonló eljárásokat követ, ám a mentalitásuk példaértékű. Nagyon harcosak, számukra mindig első a siker, s ezt jó volt látni a gyakorlat során.

-  A tapasztalatok mellett minden bizonnyal jelentős bevételhez is jut a gyakorlat révén a magyar haderő.

- 2006-ban térítésmentesen adták át nekünk afganisztáni táborukat. A teljes felszerelést, a csavarhúzótól kezdve a számítógépeken és a bútorokon át mindet ott hagytak. Ezzel rengeteg pénzt megtakarított a Magyar Honvédség, hiszen az infrastrukturális beruházásokhoz mindent Pol-e Khumriba kellett volna szállítanunk, ami igen jelentős összeg lett volna. Ennek fejében, mintegy ellenételezésként gyakorlatoznak nálunk. Készpénzmozgás tehát nem történt.

- A hollandok által használt lőterek jelentős része Natura 2000-es terület, azaz uniós ökológiai védettség alatt áll. A gyakorlatot követően hogyan történik a térség környezetvédelmi helyreállítása?

-  A gyakorlatot megelőzően mindkét fél részvételével környezetvédelmi átvétel zajlott, amelynek keretében mozgóképen is rögzítettük az általuk használt területeket. Ennek alapján, a szigorú szabályozásoknak megfelelően történik majd a visszaállítás. A természetvédelmi szakemberekkel együtt rendszeresek egyébként a környezeti bejárások is, Ami a nagyobb károkat illeti, Gyulafirátótnál egy víkendház kerítését döntötték ki a hollandok, a károkat már megtérítették a tulajdonosnak. Egy magasles is felborult, amelyet visszaállítottak, valamint egy tévedés miatt Bakonykútiba vonultak be harcjárműveikkel, de kárt nem okoztak.

- Milyen további gyakorlatok várhatóak az elkövetkező időszakban a térségben?

- Április 22-én indul a Tavaszi Áttörés 2014 névre keresztelt magyar kiképzési rendezvény, amelynek keretében egy zászlóalj harccsoport gyakorlatozik május végéig Veszprémben és Várpalotán. Szeptemberben és októberben a különleges műveleti erők gyakorlata zajlik majd, amelyre amerikai, horvát és lengyel alegységek is érkeznek. 2015 júniusában logisztikai rendszergyakorlatot tartunk, amelyen a magyarok mellett cseh, szlovák és lengyel katonák vesznek részt mintegy 1200-an, ősszel pedig a Bátor Harcos gyakorlatra kilenc nemzet közel 1800 katonája érkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!