Hírek

2014.04.04. 15:45

Orbán Viktor arról, mit kívánnak megvalósítani a következő négy évben Veszprém megyében

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke interjút adott a választásokat megelőzően irodájában a Pannon Lapok Társasága lapjainak.

Többször elhangzott, hogy újabb négy évet kérnek. Mit kívánnak megvalósítani a következő négy évben Veszprém megyében?

- Hogy látja, mit hozott Veszprém megyének az elmúlt négy esztendő?

- Veszprém megyének, Navracsics Tibor személyében nagyon nagy pártfogója volt az elmúlt négy évben. A megye általa erőteljesen volt képviselve a kormányzati, a parlamenti és a költségvetési politikában egyaránt. Ennek a munkának egyik legszebb szimbóluma az állatkert, ami mára európai színvonalú intézménnyé nőtte ki magát. Ebben a térségben nagyon komoly kihívás volt a Pápai Húsgyár ügye, amit meg kellett oldani, hiszen sok száz munkahely forgott kockán, de végül sikerült megmentenünk. Ennek köszönhetően is jó reményekkel nézünk Veszprém megye fejlődése elé. Az új rendszerben minden megye és minden megyei jogú város saját területfejlesztési alapot kap, ami felett saját maga rendelkezhet.

- Nem tartja a kormány felelősségének, hogy egyre többen vállalnak munkát külföldön?

- Magyarország nem mutat rosszabb adatokat a cseheknél vagy a lengyeleknél, de a spanyolok és a portugálok esetében is úgy fest a dolog, hogy Németország vagy Anglia felé veszik az irányt. Összeurópai mozgás tapasztalható, amiből a magyarok sem maradtak ki. A kormánynak az a feladata, hogy egyértelműen kinyilvánítsa: Magyarország egy nyitott, fejlődő, emelkedő pályán lévő ország, így minden magyart, bárhol él is a világban visszavár.

- A másik fontos ügy, a devizahitelesek ügye. Mit tud üzenni nekik?

- Lesz két bírósági ítélet, amit meg kell várnunk, ezek május végéig megszületnek, és akkor teljesen világossá válik az alkotmányos és jogi helyzet. Ez fogja végérvényesen kijelölni, hogy mit tehet a kormány. Lényegében a devizahitel-rendszert ki fogjuk vezetni a magyar gazdaságból.

Orbán Viktor: A legfontosabb feladat a teljes foglalkoztatottság elérése. Kiemelten kezeljük az oktatás és a rend kérdését is (Fotó: A szerző)

- Szintén nagy témakör a mezőgazdaság kérdése. Új földtörvényt alkottak, de működni fognak a paragrafusok a gyakorlatban is?

- Levertük a karókat, az új rendszernek köszönhetően az agrárkamarán keresztül a kormány nagyon gyorsan megtudhatja, hogy mi történik a parcellák sarkában . Nemsokára leülünk, és a kamarával közösen értékeljük a földtörvény tapasztalatait. A magyar termőföldet magyar kézben tartjuk, a zsebszerződéses rendszert felszámoljuk. Világossá tettük, hogy a törvények kijátszásával szerzett tulajdont soha nem fogunk elismerni Magyarországon!

- Miben látja a fő különbséget a kormány és az ellenzékei között?

- Kormányunkat reménykeltő, biztató, vállalkozásra serkentő, erőtsugárzó kormánynak látom. A baloldal a régi bukott baloldal képét mutatja, pedig a 2010-es kétharmados vereségük után lehetőségük lett volna a megújulásra.

- Talán ezért is erősödött meg a szélsőjobboldal....

- Én is voltam fiatal, szimpatizálok azokkal, akik azt mondják, hogy " ide nekem az oroszlánt is" . Az ország vezetésére viszont fel kell készülni és valamit le kell tenni az asztalra, mielőtt az ember bejelentkezik a kormányzásra. A mi jobboldali ellenzékünk viszont még nem tett le semmi olyat az asztalra, ami alapján biztonságosan rájuk lehetne bízni az ország vezetését.

- Miket tart a következő időszak legfontosabb feladatainak?

- A legfontosabb feladat a teljes foglalkoztatottság elérése. Kiemelten kezeljük az oktatás kérdését is. A szerkezetet már átalakítottuk, de a minőséggel még vannak gondjaim. Nemzetközi mérésekben jól látható, hogy magyar diákjaink kezdenek lemaradni a versenytársakhoz képest. Az a következő feladat, kitűzött cél, hogy a magyar gyerekek belátható időn belül a legokosabbak között legyenek. Szintén nagyon fontosnak tartjuk a családtámogatási rendszer erősítését már csak azért is, hogy a fiatalok végre annyi gyermeket vállaljanak, amennyit valójában szeretnének. Fontos a rend is, hiszen a 2010 előtti időszakban többet beszéltek a bűnözők jogairól, mint a becsületes emberek védelméről.

- Optimista?

- Születésem óta optimistán látom a jövőt, pedig éltem huszonhét évet a kommunista rendszerben is. Azt a feladatot, amivel az emberek megbíztak, pesszimista embernek nem is szabad vállalnia. A kormány dolga bebizonyítani, hogy mi egy tehetséges nép vagyunk, képesek vagyunk összefogni, és egy olyan ország lehet a miénk, amiben mindenki a boldogság esélyével éli az életét. Tudom, hogy van esély, van lehetőség egy ilyen Magyarországra!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!