Hírek

2014.05.07. 05:43

A hálapénz a félelem bére

Veszprém – A Magyar Rezidens Szövetség dr. Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult jogi képviselőjén keresztül azzal a kérdéssel, hogy orvosok által előre nem kért, utólag elfogadott előny-hálapénz kimeríti e az ügyészség szakmai álláspontja szerint a vesztegetés elfogadása tényállását.

Varga Domokos Péter

Erről a Naplónak a szövetség elnöke, a Veszprémben, a Csolnoky Ferenc Kórházban praktizáló orvos, dr. Dénes Tamás számolt be. Megtudtuk tőle, a szervezetük azért tartja fontosnak az utólag elfogadott hálapénz sorsának pontos tisztázását, mert az új Büntetőtörvénykönyv alapján – az általuk megkérdezett szakértők szerint – előfordulhat, hogy az az orvos is felelősségre vonható, aki az előre nem kért hálapénzt elfogadja.

A szövetség első körben a Közigazgatási és Igazságügyi, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult. A két minisztérium állásfoglalása szerint a beteg által előre nem ígért, orvos (vagy ápoló) által nem kért, utólag adott, illetve elfogadott hálapénz nem jogtalan előny, vagyis nem valósítja meg a vesztegetés tényállását. Ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a minisztériumoknak a feltett kérdéssel kapcsolatban kifejtett álláspontja jogi kötelező erővel nem rendelkezik.

Dr. Dénes Tamás: A hálapénzrendszer fontos motiváció az orvosok elvándorlásában, rányomja bélyegét az orvosképzésre, és számos beteg számára kirekesztő (Fotó: Varga Domokos Péter)

Dénes Tamás – összhangban a rezidens szövetség álláspontjával –, úgy vélekedett, a magyar orvostársadalom megérdemli azt a tiszteletet, hogy ne teljes jogbizonytalanságban kelljen végeznie mindennapi gyógyító munkáját. Visszautalt rá, hogy a Magyar Rezidens Szövetség – ahogy erről lapunk olvasói is értesülhettek – a múlt év áprilisában útjára indította Hála pénz – Hálát a betegtől – Pénzt az államtól kampányát. Céljuk, hogy a betegek és egészségügyi dolgozók egy tiszta, átlátható és kiszámítható rendszerben gyógyuljanak és gyógyítsanak. Élhető magyar egészségügyet szeretnének a betegnek és az egészségügyi dolgozóknak egyaránt. Egy olyan egészségügyi rendszer kialakítását szeretnék elősegíteni, melyet nem a hálapénz és a perverz motivációk mozgatnak, hanem a tisztességes bérek és a pozitív ösztönzők.

A szövetség elnöke felidézte, hogy a Hála pénz-kampány keretében végzett felmérés rávilágított, az orvosoknak nem érdeke a hálapénzrendszer fenntartása. Az orvosok és a társadalom többsége egyet ért abban, hogy a hálapénz minden formájának elfogadása és adása büntethető legyen, miután azon keretrendszert  megalkotják, amely mentén a hálapénzrendszer megszüntethető.

A Magyar Rezidens Szövetség úgy ítéli meg, a hálapénzrendszer fontos motiváció az orvosok elvándorlásában, rányomja bélyegét az orvosképzésre, és számos beteg számára kirekesztő. Így nem a hála, hanem a félelem bére – fogalmazott Dénes Tamás.

Végezetül reményét fejezte ki, szervezetük bízik benne, hogy az utólag elfogadott hálapénz-előny jogi megítélésének tisztázása mihamarabb megtörténik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!