Hírek

2014.05.08. 13:16

Mit tegyen a nő, ha az utcán megtámadják?

A tavaly tragikus körülmények között elhunyt soroksári kocogó nő esete miatt gondolta úgy két veszprémi, régóta küzdősportot űző hölgy, hogy önvédelmet oktat a gyengébb nemnek. Korábban Tőkés Renáta és Balogh Zsuzsanna is megtapasztalta, mi az, ha rájuk támadnak. A riportban szó lesz az „ügyeletes szatírról” is.

Mátételki András

- Minden nőben megvan a védekezésre való készség, de sajnos a társadalmi szemlélet és a neveltetésünk - legyünk nőiesek, udvariasak, elnézőek - erősen hat a tudatunkra. Éppen ezért az önvédelmi ösztön a gyengébbik nemnél nem igazán jön elő, ha rájuk támadnak vagy „csak” molesztálják őket. Ledermednek és tűrnek, ahelyett, hogy egy jól irányzott ütéssel, rúgással, egyszerű szabadulási technikával meglepnék az „útonállót”, majd elfutnának - mondja a kétgyerekes családanya, a másfél évtizede taekwondot űző 34 esztendős Tőkés Renáta.

- Arra oktatjuk a lányokat, hogy elméletben kell feltérképeznünk a veszélyes helyeket. Azaz, hogyan kerüljük el a bajt. A megszokott útvonalon hazafelé tartva tudnunk kell, hogy, ha menekülnünk kell, merre fussunk. Kitől kérhetünk egyáltalán segítséget. Jó esetben észrevesszük, hogy követnek bennünket... Ilyenkor a legközelebbi boltba, de akár egy füstös kocsmába térjünk be, ahol segítségre számíthatunk. A lakásunkra ne vezessük el a zaklatót, mert az esetek többségében a lakhelyhez közel, akár a lépcsőházban, vagy a saját lakásunkban történik az erőszak. Mindenesetre útközben a kirakattükörből magunk mögé tudunk nézni: egyáltalán valós-e a veszély? Ha igen, akkor hirtelen forduljunk szembe az illetővel, akitől például kérdezzük meg, hány óra van? Ez a nem várt fordulat kizökkenti a fickót a szerepéből, s szembesül azzal, hogy megjegyeztük az arcát.

- Rendkívül fontos, hogy útközben ne magunkkal foglalkozzunk, hanem folyamatosan figyeljük az embereket - veszi át a szót a 35 éves Balogh Zsuzsanna, aki egy 20 hónapos kisfiú édesanyja. Ő már 12 éve gyakorolja a ju jitsut és a taekwondot.

- Fejben dől el minden! Ha nem telefonálgatunk leszegett fejjel, ha nem hallgatunk zenét, akkor nem érhet meglepetés bennünket. Igaz a régi mondás: a legjobb védekezés a támadás! Ha egyértelmű a támadó szándéka, ne várjuk meg, míg kezet emel ránk! Gyors ütést kell mérnünk rá, például a gégéjére, amitől mindjárt fulladozni kezd, de kaphat egyet az orrára, a gyomorszájára, a veséjére is. Harcképtelenné tesszük, ha a térdízületébe lépünk, de a legjobban az fájna neki, ha a lába közé rúgunk... A fájdalomtól és a meglepetéstől ledermed, no, akkor gyorsan el kell futni, mielőtt előkerülne akár egy kés. Fegyverként használhatjuk a táskánkat, esernyőnket, amellyel kupán verjük az illetőt, de egy kulcscsomóval, golyóstollal is komoly sérülést lehet okozni az arcán. De kezdhetjük a fejre mért gyors sorozatütésekkel is! Tudom, könnyű ezt mondani, de hogy ez ösztönből, reflexből menjen, ahhoz sok gyakorlásra van szükség. A tanfolyamon megmutatjuk, hogy a férfiak testén hol vannak a legsebezhetőbb pontok. Előfordul, hogy dulakodás közben a hölgy földre kerül, ilyenkor folyamatos rúgásokkal -sípcsontra, térdre, herére - távol kell tartani a támadót és követni kell a mozgását. Nem szabad, hogy oldalra kerüljön, valamint, hogy lefogja a lábunkat, mert, ha ez megtörténik, könnyen tud már támadni, akár szemből, akár oldalról, kihasználva a testi erejét.

A trénerek azt mondják, a segélykiáltás sajnos nem menti meg a nőket, mert a szemtanúk jó része közömbös, illetve nem akar elmenni tanúskodni. Tűz van! - ezt kell kiabálni, mert - ilyen a lélektan - az emberek többsége úgy gondolja, ha az ő értékei is veszélyben vannak, akkor cselekednie kell. Nem szabad bámészkodni, tétova turistaként viselkednünk, hangzik a jó tanács, mert könnyen áldozatok lehetünk. Renáta ezt saját bőrén már tapasztalta két éve:

- Az egyik budapesti aluljáróban vettem ki a sporttáskámból a pénztárcámat, hogy jegyeket vegyek. Ezt látva egy nagydarab férfi a lépcsőn mellém lépett, s oldalról a késével ki akarta vágni a táskámat. Hirtelen megfordultam, s tenyérrel úgy mellkason vágtam, hogy legurult a lépcsőn. Kiabáltam is vele, de senki nem kelt a védelmemre. Még jó, hogy nem jött utánam Jobb tehát a jegyekre szánt pénzt a zsebünkben tartani a bankkártyával és a kulcsunkkal együtt, mert, ha kitépnék a kezünkből a táskát, nem kerülnénk nehéz helyzetbe. El szoktam mondani, ha egy bevásárló központ kihalt parkolójában késő este észreveszünk egy kocsit szorosan a mienk mellett, kérjük meg a biztonsági őrt, kísérjen oda bennünket. Ha egyedül vagyunk, könnyen lenyúlhatja a táskánkat két idegen, akik közül az egyik eltereli a figyelmünket. Ha ilyen helyen telefonálnunk kell, mindig zárjuk be a kocsiajtókat.

Zsuzsa idézi fel a kegyetlenül meggyilkolt futónő esetét, akit elrettentő példaként szoktak felhozni az elméleti felkészítésen. A hölgy kocogás közben zenét hallgatott, egyedül futott késő este a kivilágítatlan terepen. Lehet, hogy őt is napok óta figyelték?... Zsuzsát egyébként egy középkorú férfi akarta megfogdosni 13 éves korában, de sikerült kereket oldania. Azokat a pillanatokat a mai napig nem felejti el.

Férje, Tamás - aki 24 éve taekwon-dot és 12 éve ju-jitsut űz - szokott az "ügyeletes szatír" lenni a bemutatókon. Rajta mutatja be a oktató két hölgy a fogásokat. A résztvevőknek megtanítják, hogy kell földet érniük, ha hanyatt lökik őket vagy elesnek. Lényeges, hogy a fej ne csapódjon a talajhoz, mert egy ájult nővel bármit meg lehet tenni... Az egyik tanítványuk örömmel mesélte, hogy ezt a technikát alkalmazta, amikor ónos eső fagyott a járdára: az esést megúszta sérülés nélkül.

A tréner páros nagy sikerű bemutatót tartott Balatonalmádiban, a két tannyelvű iskolában 30 lány előtt, akiknek más jellegű veszélyekre is felhívták a figyelmüket, például az interneten hirdetett, kecsegetetőnek tűnő állásajánlatokra. Lelkükre kötötték, bárhová is mennek szórakozni, tudjanak arról a szüleik vagy a barátnőjük. Legyenek éberek, ha felnőtt férfi kissé gyanúsan próbál a bizalmukba férkőzni. Hangsúlyozták, persze másoknak is, ne gondolják, hogy a bűncselekmények mindig csak másokkal történhetnek meg!

Bemutatóikat a megyei főkapitányság is támogatja, hiszen nekik is szívügyük, hogy minél kevesebben legyenek áldozatok a mindennapokban. Ősszel a nyugdíjasoknak tartanak gyakorlattal egybekötött előadást, a közel jövőben pedig a hajmáskéri polgárőrök meghívásának tesznek eleget, hiszen mind többen felismerik: veszélyes világban élünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!