Hírek

2014.08.06. 14:30

Pályázati ügyeskedés Kapolcson? - A vesztes szerint az övé volt a jobb ajánlat

Pályázati csalással és hivatali visszaéléssel vádolja a kapolcsi önkormányzatot az árusítóhelyek bérbeadására és a parkolók üzemeltetésére kiírt pályázat vesztese. Fehéri Jenő azt állítja, hiába adott be a versenytársánál jobb ajánlatot, nem nyerhetett a pályázaton.

Marton Attila

A kapolcsi önkormányzatnak a Művészetek völgye idejére kiírt pályázatán tavaly is indult Fehéri Jenő – akinek a cége Veszprémben szintén parkolóüzemeltetéssel foglalkozik –, akkor megnyerte a kiírást, és a fesztivál idején működtette a parkolókat.

Az önkormányzat idén is kiírta a pályázatot, amelyen a kapolcsi képviselő-testület nyár elején hozott határozata szerint – és egy 2012-ben elfogadott rendelete szerint is – a legkedvezőbb bérleti díjat ajánló részére adja bérbe a területeket. A pályázaton Fehéri Jenő cége és a fesztivált szervező Művészetek Völgye Nonprofit Kft. indult. Az önkormányzat által a kiírásba foglalt minimális bérleti díj összege 4,5 millió forint volt: a Nonprofit Kft ezzel az összeggel, míg Fehéri Jenő cége 20 százalékkal többel, 5,5 millióval pályázott – ez kiderül a június 30-ai képviselő-testületi ülésen készült jegyzőkönyvből is.

– A szabályok szerint engem kellett volna kihirdetni győztesnek, a közgyűlésen azonban nem hirdettek eredményt, hanem egyeztetési tárgyalást tűztek ki három nappal későbbre – mondja Fehéri úr.

A kitűzött egyeztetés előtt egy nappal Fehéri elmondása szerint arról tájékoztatta őt Márvány Gyuláné polgármester, hogy a tárgyalás elmarad, így azon sem ő, sem jogi képviselője nem vett részt. A képviselőtestület ezen úgy döntött, formai okokra hivatkozva megsemmisíti a pályázat eredményét. Ezt Fehéri szerint nem lett volna szabad megtenni, hiszen a felhívásban nem szerepelt az a kitétel, hogy az önkormányzat felbontás után visszavonhatja a pályázatot.

Márvány Gyuláné lapunknak elmondta, a felhívásba véletlenül belekerült egy magántulajdonban lévő terület helyrajzi száma, valamint a kiírás nem volt összhangban az önkormányzat egyik rendeletével, emiatt érvényteleníteniük kellett a kiírást.

A kapolcsi jegyző ezután felajánlott egy 6500 négyzetméteres vigántpetendi területet „kiengesztelésképpen”, ahol egyébként nem is lehetne parkolót üzemeltetni, folytatja Fehéri Jenő, aki azonban hozzáteszi, a kapolcsi polgármester már tavasszal tett arra célzást neki, hogy ne tegyen ajánlatot, és ne vegyen részt a pályázaton, mert úgysem fog nyerni.

– Ekkor már sejtettem, hogy valami nem stimmel, de nem gondoltam, hogy úgy változtatják majd a feltételeket, hogy nem nyerhetek a pályázaton – jegyzi meg.

A vigántpetendi terület felajánlásáról és az egyeztetési tárgyalás elmaradásáról megkérdeztük a polgármestert. Márvány Gyuláné annyit közölt, az önkormányzat a tavalyi közterületi parkoltatás anomáliái miatt idén a meghívásos pályáztatást választotta. Hozzátette, a pályázat kiírása nem volt kötelező, mert nem kapcsolódik közbeszerzési kötelezettség a tevékenységhez. Az eljárás jogszerűségét vitató sikertelen pályázó valóságot nélkülöző állításaira, rágalmaira nem óhajt válaszolni az önkormányzat, legfeljebb később, a bíróság előtt, áll a kérdésekre küldött válaszban.

Az eredmények megsemmisítése után néhány nappal több változtatással újra kiírták a pályázatot: az önkormányzat most nem egyben, hanem két külön felhívásban várta az árusítóhelyek és a parkolók üzemeltetésére vonatkozó pályázatokat, amelyeket végül a Nonprofit Kft. nyert meg.

Az önkormányzat az árusítóhelyekre vonatkozó felhívásban az alkotóművészeti és az előadó-művészetet kiegészítő tevékenységet is pályázati feltételül szabta, a jelentkezésre kétnapos határidőt hagyott.

Kérdésünkre, mi indokolta, hogy az árusítóhelyekre kiírt júliusi pályázatban feltételül szabták az előadó- és alkotóművészeti tevékenységet is, Márvány Gyuláné polgármester azt válaszolta, az önkormányzatnak joga van határoznia a kiírási feltételekről, azt pedig nem tiltja a törvény, hogy ilyen feltételeket szabjanak.

A parkolók üzemeltetésére kiírt pályázat meghívásos tender volt, amelyen csak a Nonprofit Kft. indulhatott, s végül a fesztivált szervező cég úgy nyerte el a tendert, hogy vállalkozói tevékenysége között nem szerepelt a parkolási szolgáltatási tevékenység, ez a lapunk birtokába került cégkivonatból is kiderül. Hegedűs Ágnes, a cég ügyvezetője erről azt mondta, tevékenységeik között megtalálható a bérelt ingatlanok bérbeadása, üzemeltetése, s ez alkalmas arra is, hogy az általuk bérbe vett területeken parkolókat is működtessenek.

Az önkormányzat mindkét esetben olyan követelményeket támasztott, amelyeket csak a Művészetek Völgye Nonprofit Kft. teljesíthetett, kommentálja a kiírásokat Fehéri Jenő, majd hozzáteszi, ha ötvenmillió forintot ajánlott volna, akkor sem nyerhetett volna, holott az önkormányzat rendelete, amely alapján kiírták a pályázatot, egyértelműen fogalmaz: az a győztes, aki többet ajánl. A polgármester és a képviselő-testület nem Kapolcs, hanem saját maguk és az egyesület érdekeit nézik, miközben erről a helyiek mit sem tudnak, panaszolja.

Fehéri szerint az önkormányzat és a Nonprofit Kft célja az volt, hogy a cég üzemeltethesse a parkolókat, s az ebből származó bevételből az egyesület csökkentse az önkormányzat felé fennálló adósságát. Fehéri ügyvédje a napokban feljelentést tesz az önkormányzat ellen pályázati csalás, hivatali visszaélés miatt, és beperli a céget is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!