Hírek

2014.08.08. 15:35

Római kori faragvány a sírkamrában

Várpalota-Inota - Két tucatnyi hamvasztásos sír mellett egy díszes faragvánnyal ékesített késő római sírkamrát is feltártak a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei a település határában a napokban zárult régészeti munkálatok során.

Szabó Péter Dániel

A 8-as főút Várpalotát elkerülő szakaszának építéséhez kapcsolódva július elején indult a próbafeltárás az inotai halomsírok környékén, a munkát a Nemzeti Örökségvédelmi Központ megbízásából a Laczkó Dezső Múzeum szakemberei végezték.

(Fotó: Szabó Péter Dániel)

– A napokban zártuk le a feltárás első szakaszát, amelynek során öt darab öt méter széles árkot húztunk különböző hosszúságban. A már feltárt kora római inotai halomsírok miatt joggal számítottunk arra, hogy a környéken további leleteket találunk majd, hiszen egy társadalmilag elismert személy és hozzátartozói temetkezési helye köré helyezték el általában a ház népét is. Be is igazolódtak a feltevéseink, kör- illetve négyszögletes árkokban mintegy 25 hamvasztásos sírt találtunk. A halmoktól távolodva már a késő római időszakból származó sírokat tártunk fel, amire a földben talált csontvázakból következtettünk, hiszen az annak a kornak a jellegzetes rítusa.  Az egyik legérdekesebb egy boltozatos sírkamra, amelyben minden bizonnyal egy fiatal férfit temettek el, erről az ott talált állkapocs-csont is árulkodik. A sír végében emberalakos faragvány látható, amely szintén egy rövid tunikában lévő fiatal férfit ábrázol. A vállán lévő köpönyeg alapján feltételezhető, hogy a 3. század környékén, a késő római korban készült. A kamra alját nagyméretű római padlótéglával fedték le – mondta el a helyszínen Csirke Orsolya régész-muzeológus.

Lapunk kérdésére hozzátette, a késő római sírkamrák esetében ritkának számít ez a megoldás, ami így értékesebbé teszi a leletet.

Csirke Orsolya régész mutatja a feltárt sírkamrát Lőrincz Bélának és Talabér Mártának (Fotó: Szabó Péter Dániel)

A Laczkó Dezső Múzeum régészei az ősszel tovább folytatják a feltárást a területen, az előzetes vizsgálatok alapján hasonló eredményekre számíthatnak akkor is a szakemberek. Az Inota melletti területről előkerülő leletek a jövőben akár egy önálló kiállítás anyagát is képezhetik a jövőben, amelynek a várpalotai Thury-vár is örömmel adna otthont, tette hozzá Talabér Márta, a település polgármestere, aki szintén a helyszínen tájékozódott a 8-as elkerülő út építéséhez kapcsolódó régészeti munkálatokról.

– Örömmel halottam, hogy ilyen jelentős lelet került elő a város határában. Már egy becsült költségvetést is kértem a múzeum igazgatójától, S. dr. Perémi Ágotától a részletes feltárások anyagi vonzatát illetően. Ha a gazdag leletanyag miatt tényleg érdemes itt kutatni, akkor arra is lehet esély, hogy tárgyalhatunk a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt-vel a további régészeti munkálatokról – mondta el a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!