Hírek

2014.09.08. 17:20

Apróságok évkezdete

Szeptember nemcsak az iskolákban jelent évkezdetet, sok szülő bölcsődébe is ilyenkor íratja be a kisgyermekét. Minden kicsit fel tudnak ven- ni derül ki a megye négy városában készített helyzetképünkből.

Polgár Tibor

A veszprémi bölcsődékben összesen 474 hely van. A Halle utcai Vackor Bölcsődében 144, az Egyesített Bölcsődében 120, az egyetemvárosi Hóvirágban 90, a Lóczy utcai Aprófalviban 72, a dózsavárosi Napsugár Bölcsődében 48 gyermeket tudnak fogadni, mondta érdeklődésünkre Barbainé Bérci Klára, az Egyesített Bölcsőde vezetője.

A bölcsisek nagyjából fele szeptembertől megkezdte az óvodát, a szabad helyekre a hónap elejétől már 51 kicsit vettek fel a veszprémi bölcsődék, mondta az intézményvezető, vagyis mind az öt intézménybe mindenkit fel tudnak venni az eddig jelentkezettek közül. Hozzátette, mindegyik intézményben folyamatos a felvétel év közben is.

- A gyed extra még nem jelent meg nálunk nagy számban, de az idei felvett gyerekek között 28 az egy-két év közötti életkorú kisgyermek, mondta az intézményvezető.

Egy csoportba tizenketten járhatnak maximum, a picikkel két kisgyermeknevelő foglalkozik. Az egyes csoportokba legfeljebb két gyereket szoktathatnak be egyszerre, tette hozzá Barbainé Bérci Klára.

A tapolcai Ringató Bölcsőde a Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet részeként működik a városban. Az intézet igazgatóhelyettese, Horváthné Németh Edit elmondta a Naplónak, hogy 62 helyük van immár három éve, amikor tíz fővel növelték a befogadói létszámot.

– Nálunk folyamatos a felvétel, de legtöbben az őszi időszakban érkeznek a bölcsődébe. Már most vannak, akik a nyár elejére bejelentkeztek, úgyhogy jövő augusztusig valószínűleg telt házzal működik a bölcsőde. Ettől függetlenül üres helyekre lehet számítani folyamatosan, hiszen év közben elmehetnek óvodába a koruknál fogva arra érett kicsik, de ez nem kötelező, maradhatnak is a nevelési év végéig. Öt csoportunk van, plusz két csoportszobával, amelyekkel szükség esetén lehet bővíteni. Erre azonban egyelőre nincs szükség – mondta Horváthné Németh Edit.

Az ajkai városi bölcsődében 98 hely van, jelenleg 64 kisgyermek jár ide. A létszám változó, hiszen jelenleg tart a szoktatási időszak – tájékoztatta a Naplót az intézmény vezetője, Hartinger Rezsőné. Október végére valószínűleg betelik a létszám. Nyolc csoport működik a bölcsődében, a legfiatalabb gyermek tíz hónapos. Az idén több az egyéves körüli kicsi. A bölcsőde már negyed hatkor nyit a szülők igényeihez igazodva. Ajkán saját konyhája van a bölcsődének, és fokozottan ügyelnek az egészséges táplálkozásra. A napi térítési díj négyszáz forint, ez az étkezés díja, ugyanis Ajkán a gondozási díj ingyenes a bölcsődében.

Hartinger Rezsőné közel negyven éve van a pályán, és úgy látja, hogy az elmúlt évtizedekben óriási fejlődés történt a szakmában. Sokkal nyitottabb és humánusabb az ellátás, a szülőkkel közvetlen viszonyt ápolnak a szakképzett gondozónők, hiszen mindnyájan a gyermekeket óvják, gondozzák és nevelik a legjobb tudásuk szerint.

Pápán három – az önkormányzat fenntartásában működő – bölcsőde fogadja a város gyermekeit. A Bóbita Bölcsőde 64, a Fenyveserdő Bölcsőde 84, míg a Napsugár Bölcsőde 78 engedélyezett hellyel működik. – A három intézményt figyelembe véve jelenleg 24 betöltetlen hely van, mégis akad négy várakozó, ugyanis előfordul, hogy a szülő abba a bölcsődébe szeretné beíratni a gyermekét, ahol éppen nincsen szabad hely – tájékoztatott Benecz Rita, a Pápai Polgármesteri Hivatal emberi erőforrás osztályának vezetője.
Mint mondta, dolgozó szülők gyermekeinek, illetve szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek számára tudnak helyet biztosítani az önkormányzati bölcsődékben. Benecz Rita ki- emelte, a bölcsődék tekintetében Pápán nincsenek beíratási körzetek, vagyis a szülő bármelyik intézménybe viheti gyermekét – ha abban éppen van szabad hely. Az osztályvezető kérdésünkre megjegyezte, a pápai bölcsődék kihasználtsága az év folyamán állandóan változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!