Hírek

2014.09.12. 06:36

Árvízvédelem Veszprém megyében, belvízi készültség Ősiben

A megyében is komoly nehézségeket okoz az őszi talajmunkákra, a vetésre és a betakarításra készülő gazdálkodóknak a napokban lehullott bőséges csapadék.

Tremmer Tamás

Elmosta őszi repcevetésének jelentős részét a mostoha időjárás Augusztin Endre mezőgazdasági vállalkozónak. A gazdálkodó Herend közelében 21 hektáron vetett múlt hétvégén repcét, a termőterület nagyobb részén azonban a rövid idő alatt lehullott bőséges csapadék a vetőmag nagy részét elmosta, emiatt most hiányosan kel a növény. – Jelentős a kár, ugyanis a vetés mellett a műtrágyázás és a vegyszeres növényvédelem is feleslegesnek bizonyult, panaszolja a gazda. Ma már belátja, hiába készítette elő a talajt rövid idő alatt, a szélsőséges időjárás keresztülhúzta a számításait. A kijuttatott növényvédő szerek lebomlási ideje legalább hatvan nap, ezért nem tudja más növényfajjal kipótolni a vetést.



A mostoha időjárás nagy károkat okozott Augusztin Endre mezőgazdasági vállalkozónak is, elmosta őszi repcevetésének jelentős részét (Fotó: Penovác Károly)

A termelő abban bízik, hogy veszteségeit mérsékelheti a kárenyhítési alaptól igényelt kárenyhítési juttatással vagy a napraforgó területre kötött biztosítással.

A nagy mennyiségű csapadék gyakorlatilag megállította az őszi mezőgazdasági munkálatokat, ugyanis a tarlókra és a szántókra gépekkel nem lehet rámenni jelenleg, míg az aratásra előkészített napraforgó feketéllik az utak mentén, közölte Boros Gábor, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője. Hozzátette, a repcevetések jelentős része is csak terv maradt ott, ahol a vetőágyat sem tudták időben elkészíteni a termelők. Az igazgató elmondta, az árterekben, például a Marcal-medencében fokozottan jelentkezik a sok víz veszélye, ugyanis a megáradó folyók és patakok nem csak az idei, hanem a következő esztendő termését is befolyásolhatják.

19:30

Az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapján a megyénkre vonatkozó vízállási adatiból az olvasható ki, hogy Veszprém megye területén csütörtökön éjjel, pénteken hajnalban egyes patakok vízhozama jelentősen megemelkedett. Pénteken reggel Ősitől egészen Cecéig egy sávon, mintegy 155 négyzetkilométerre I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el, amit 9 órakor II. fokúra emeltek!

A Rábán és a Marcalon nem vonul le árhullám, a két folyó vízszintje stabil, de nem magas.

A Gerence-patak Takácsinál csütörtök 11 óra ismét emelkedik, akkor 62 centi volt a vízszint, pénteken 19 órakor már 121 centi. Szeptember 3-án 6 órakor 188 centin állt.

A Bitva-pataknak Mihályházánál szeptember eleje óta – kisebb-nagyobb kilengések mellett – stabilan 50 centiméter felett van a vízszintje.

Nemesszalóknál a Hajagos ugyancsak emelkedést produkál. Szeptember 5-án 11 órakor 114 centin tetőzött, ami 10-ére 42 centin beállt, majd csütörtök hajnaltól ismét emelkedni kezdett. Szeptember 12-én a 19 órakor már ismét 111 centi volt.

A Torna-patak Karakónál szintén emelkedett pénteken este elérte a szeptember 3-i 169 centis csúcsot. Kolontárnál 24 óra leforgása alatt szintén meredeken emelkedett a vízszint, a patak pénteken nyolc órakor 73 centin volt csúcson majd apadni kezdett. A Torna Városlődnél szeptember 12-én hajnali négy órakor megközelítette az 1994-ben mért (78 centi) addigi legnagyobb vízállást, 72 centin állt, azóta apad. Igaz, a legnagyobb vízállás már nem ez, szeptember 2-án 12 órakor dőlt meg a csúcs, 88 centivel.

A Kígyós patak Veszprémgalsánál szeptember 3-án 123 centin tetőzött, péntek 19 órakor már 131 centin állt, és még emelkedett.

Érdekesen alakult a vízügyi helyzet a Veszprém határában a Veszprémi-séden szeptember 10-12-e között. A patak 11-én hat órakor 25 centin állt, majd 15 órakor már 83 centin. Ez 38 centire esett vissza este nyolc órára. Innen újabb gyors emelkedés jött, öt óra múlva már 125 centit mértek, innen pedig gyorsan apadt.

A Veszprémi-séd Ősinél szeptemberben már kétszer is átlépte a 2010-ben mért addigi legmagasabb, 100 centis vízszintet. Szeptember 1-én 23 órakor 128 centivel csúcsot döntött, majd apadt. Szeptember 12-én 165 centivel újabb csúcsdöntés volt.

A Séd Sólynál a szeptember 1-i 93 centiméterhez képest pénteken délben 113 centiméteren tetőzött, majd lassan apadni kezdett. Érdekes, hogy vízszintnövekedés nem egyenletes, csütörtökön este hét órakor 80 centi volt a magasság, ami éjfélre 66 centire esett, aztán ismét emelkedett.

11:00
Árvízvédelem Veszprém megyében

A megyében viszonylagos nyugalom van, a Séd, illetve a Veszprémi-séd vízhozama igen gyorsan változik. Ősinél I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Az Orszábgos Vízügyi Igazgatóság honlapján a megyénkre vonatkozó vízállási adatokból az olvasható ki, hogy Veszprém megye területén csütörtökön éjjel, pénteken hajnalban egyes patakok vízhozama jelentősen megemelkedett. Pénteken reggel Ősitől egészen Cecéig egy sávon, mintegy 155 négyzetkilométerre I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

A Rábán és a Marcalon nem vonul le árhullám, a két folyó vízszintje stabil, de nem magas.

A Gerence patak Takácsinál csütörtök 11 óra ismét emelkedik, akkor 62 centi volt a vízszint, péntek délelőtt 11 órakor pedig már 105 centi. Szeptember 3-án 6 órakor 188 centin állt.

A Bitva pataknak Mihályházánál szeptember eleje óta – kisebb-nagyobb kilengések mellett – stabilan 50 centiméter felett van a vízszintje.

Nemesszalóknál a Hajagos ugyancsak emelkedést produkál. Szeptember 5-án 11 órakor 114 centin tetőzött, ami 10-ére 42 centin beállt, majd csütörtök hajnaltól ismét emelkedni kezdett. Szeptember 12-én a 11 órás mérésnél 68 centi volt.

A Torna patak Karakónál szintén emelkedik, pénteken délelőtt 129 centin állt. Kolontárnál 24 óra leforgása alatt szintén meredeken emelkedett a vízszint, a patak pénteken nyolc órakor 73 centin volt csúcson majd apadni kezdett. A Torna Városlődnél szeptember 12-én hajnali négy órakor megközelítette az 1994-ben mért (78 centi) addigi legnagyobb vízállást, 72 centin állt, azóta apad. Igaz, a legnagyobb vízállás már nem ez, szeptember 2-án 12 órakor dőlt meg a csúcs, 88 centivel.

A Kígyós patak Veszprémgalsánál szintén közelít a szeptember 3-i csúcshoz, akkor 123-, péntek délelőtt már 121 centin állt.

Érdekesen alakult a vízügyi helyzet a Veszprém határában a Veszprémi-séden szeptember 10-12-e között. A patak 11-én hat órakor 25 centin állt, majd 15 órakor már 83 centin. Ez 38 centire esett vissza este nyolc órára. Innen újabb gyors emelkedés jött, öt óra múlva már 125 centit mértek, ami aztán gyorsan 50 centit apadt. Pénteken reggel nyolc órakor 90 centit mértek.

A Veszprémi-séd Ősinél szeptemberben már kétszer is átlépte a 2010-ben mért addigi legmagasabb, 100 centis vízszintet. Szeptember 1-én 23 órakor 128 centivel csúcsot döntött, majd apadt. Szeptember 11. 23 óra óta a százas szint fölött van a patak, pénteken 11 órakor ismét 128 centin állt a vízmérce.

A Séd Sólynál a szeptember 1-i 93 centiméterhez képest pénteken 11 órakor 113 centiméteren állt. Érdekes, hogy vízszintnövekedés nem egyenletes, csütörtökön este hét órakor 80 centi volt a magasság, ami éjfélre 66 centire esett, aztán ismét emelkedett.

 

8:00
Sok munkát ad az esőzés a tűzoltóknak

Az elmúlt napon a nagy mennyiségű csapadék miatt összesen kétszer riasztották a tűzoltókat. Zircen egy étterem pincéjébe szivárgott be esővíz, melyet a zirci önkormányzati tűzoltók szivattyúval eltávolítottak.

A helyzet az éjszakai zivatart követően fokozódott; ma hajnaltól összesen tíz alkalommal vonultak az esővel kapcsolatos káresethez tűzoltók. Alsóörsön a 71-es számú út egy szakaszán körülbelül harminc centiméter víz állt, ennek következtében egy személyautó elakadt. Személyi sérülés nem történt, a tűzoltók kézi erővel kitolták a vízátfolyásból a járművet.

Ugyancsak Alsóörsről érkezett jelzés, miszerint egy családi ház száz négyzetméteres pincéjébe nagy mennyiségű víz folyt be. A tűzoltók az összegyűlt csapadékvizet búvárszivattyú segítségével eltávolították.

Veszprémben a Kádártai úton található gyalogos aluljáróban is nagy mennyiségű víz gyűlt össze a hajnali heves zivatart követően. Itt a csatornahálózat nem volt képes elvezetni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű vizet.

Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a várható jelentős mennyiségű csapadék miatt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhőszakadásra is figyelmeztet Veszprém megyében. Részletek itt>>

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!