Hírek

2014.10.03. 18:35

Zavaró a hadgyakorlat - Panaszkodnak a veszprémiek, a tábornok megértést kért

Félek, mert rossz emlékeket idéz a repülőgépvijjogás, a durrogtatás. Sajnos ezt Veszprémben gyakran lehet hallani a hadgyakorlatok idején.

Szabó Péter Dániel

Ezzel hívott fel a minap egy megyeszékhelyen élő felháborodott olvasónk, azt mondta, hogy a hadgyakorlatokból már elege van, mert zavarja a hangoskodás, ami szerinte itt túl gyakori. Azt mondta, ő átélte az '56-os eseményeket Budapesten, és ma is rémülten zárja be az ablakokat, amikor kezdődik a soron következő gyakorlatozás. Sokszor úgy lehet hallani mindent, mint annak idején – utalt rossz emlékeire.

Beszélt arról is, hogy tudomása szerint sokak kifogásolják mindezt, de, ahogy ő sem, úgy más sem elég bátor ahhoz, hogy szóljon bárkinek is, és nevét vállalva elmondja a véleményét. Bevallom, félünk – szögezte le. Sosem lehet tudni, milyen kellemetlenségünk adódna abból, ha elmondanánk kifogásainkat – vallja őszintén.

A szokásos, Veszprémhez közeli területen gyakorlatoznak a katonák. A modern technika sem jár kisebb hanghatással, mint a korábbi (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Veszprémben több tucat embert, családot megkérdeztünk, egy kivételtől eltekintve senki nem adta a nevét a véleményéhez, és a fotózást sem vállalta. Az emberek azt mondták, tudják, szükség van a biztonság miatt az állandó hadászati készenlétre, amiért gyakorlatozni kell, de szerintük, ha háború törne ki, akkor csak atom- vagy vegyi fegyvereket vetnének be, és kétségbe vonták, hogy ellene nyújtana-e védelmet bármilyen védekezés is.

Rendszeresen lőnek a Bakonyban. (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Másfelől kijelentették: nem értik, miért nem lehet lakott területtől olyan távolságba vinni a hadgyakorlatot, ahol az embereket már nem zavarja. Beszéltek arról is, hogy gyerekeiket, az idős embereket, különös tekintettel a betegekre, de még házi kedvenceiket is zavarja a Veszprémben gyakran jól hallható hadászati gyakorlat. Egy fiatal nő azt mondta: „nem értem, vajon a lakosságnak miért nincs joga a nyugodt környezethez?” Ő éjszaka dolgozott, és hajnalban szeretett volna lepihenni, de, mint mondta, a dübörgéstől napokon át nem tudott aludni.

Gajdos Józsefné viszont nem kifogásolta a hadászati eszközök erős hangját. Az asszony az egyik lakótelepen a tizedik emeleten lakik, és azt mondta, őt és kiskutyáját még sohasem zavarta a gyakorlatozás.

Gajdos Józsefnét és kutyáját még sosem zavarta a gyakorlatozás (Fotó: Kovács Erika)

Az ügyben természetesen megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot is. A sajtóosztályon kérdésünkre közölték: „A Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium a Közös Fellépés 2014 hadgyakorlattal kapcsolatosan komplex, a helyi és országos médiumokra kiterjedő tájékoztató kommunikációs tevékenységet végzett és folytat jelenleg is. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke már a kiképzési rendezvénysorozatot megelőző sajtótájékoztatón a lakosság megértését kérte a gyakorlat ideje alatt előforduló zajok, valamint a haditechnikai eszközök megszokottnál sűrűbb mozgása miatt. Mint mondta, a haderő CIMIC-szakemberei (civil– katonai együttműködés – a szerző) folyamatosan a lakosság rendelkezésére állnak, s az illetékesek már a gyakorlat kezdete előtt pontos időpontokra lebontva tájékoztatták, illetve tájékoztatják az állampolgárokat. A szárazföldi haderőnem főnöke és a gyakorlat illetékesei a környékbeli települések polgármestereit is személyesen tájékoztatták az 1300 katona és 400 haditechnikai eszköz részvételével október 19-éig tartó gyakorlatsorozat részleteiről”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!